trgovci u panici

Slom Njujorške burze: Kako je rast plaća izazvao potpun kaos

06.02.2018 u 06:55

Bionic
Reading

Panika je zavladala u ponedjeljak na Wall Streetu jer je glavni indeks Njujorške burze drastično pao nakon višemjesečne burzovne euforije o kojoj se predsjednik Donald Trump redovito pohvalno očitovao. Riječ je o najvećem padu burze od 2011. godine uslijed straha ulagača da je era rasta došla do kraja

Dow Jones Industrial Average je naglo pao u drugom dijelu dana i u manje od sat vremena prešao pragove od 500, 1000 i 1500 izgubljenih bodova. Sad je na najnižoj razini, s padom većim od 10 posto u odnosu na zadnji rekord zabilježen 26. siječnja, javlja Hina.

Strmoglav pad koji su televizije izravno prenosile privlačio je pozornost prolaznika u New Yorku, izvijestio je novinar AFP-a.

Nakon manjeg oporavka pred kraj dana Dow Jones je najposlije pao za 4,60 posto.

Tehnološki indeks Nasdaq izgubio je 3,78 posto, a S&P 500, koji čini petsto najvećih kompanija izlistanih na burzi u Sjedinjenim Državama, 4,10 posto.

Ova korekcija se događa na dan kada Jerome Powell preuzima dužnost guvernera američke središnje banke, koju je dosad obnašala Janet Yellen, jedina žena na toj funkciji.

No mnogi promatrači su je odavno očekivali.

Okidač za masovnu rasprodaju dionica je, javlja Reuters, bio rast prinosa američkih obveznica nakon što su u petak objavljeni podaci o najvećoj stopi rasta plaća u SAD-u od 2009. godine, što je izazvalo strah od rasta inflacije i mogućeg povećanja kamatnih stopa.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Bijela kuća je u izjavi za mrežu CNBC u ponedjeljak poručila kako je 'uvijek zabrinuta kada pada vrijednost tržišta'.

No glasnogovornik je, govoreći nešto kasnije o 'kratkoročnoj fluktuaciji tržišta', napomenuo da je američko gospodarstvo i dalje 'veoma snažno' i 'ide u dobrom smjeru'.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u trenutačno je na najnižoj razini u zadnjih sedamnaest godina, a rast BDP-a se u 2017. ustalio na 2,3 posto.

Potop s američkih burza prelio se u utorak i na azijsko tržište pa je japanski indeks Nikkei pao za 5,6 posto, dok su dionice na Tajvanskoj burzi u jednom trenutku pale za 5,3 posto, javlja Reuters. Australske dionice pale su pak za tri posto, što je najveći pad od listopada prošle godine, a tri posto vrijednosti izgubile su i južnokorejske dionice.

'Volumen rasprodaje je normalan. Međutim nije normalna brzina kojom se to događa', rekao je za Reuters Michael Purves, glavni globalni strateg Weeden & Co-a u New Yorku.

'Mislim da se bližimo klimaksu rasprodaje. Temelji su dobri, a jedina stvar koja se promijenila su prinosi na obveznice od 2,8 posto', umjereno je optimističan Purves.

Kako ukazuje Norihiro Fujito, viši investicijski strateg u Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securitiesu, od jeseni se ulagači klade na solidan ekonomski rast, veće korporativne prihode i stabilnu inflaciju. 'No čini se da ta plima posustaje', naglašava Fujito.