oporavak

Sljedeće godine očekuje se povratak svjetskog zrakoplovnog sektora na dobit

20.06.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Globalni zrakoplovni sektor će se u ovoj godini snažnije oporaviti od posljedica pandemije koronavirusa nego što se ranije procjenjivalo i sljedeće bi se godine mogao naći u plusu, očekuje Međunarodna udruga zračnih prijevoznika (IATA)

Sa svoje generalne godišnje skupštini u Dohi, IATA je u ponedjeljak objavila procjene pada gubitaka širom svijeta u ovoj godini na 9,7 milijardi dolara, u odnosu na 42,1 milijardu dolara minusa u prošloj godini. Udruga je ranije predviđala ovogodišnji pad od 11,6 milijardi dolara.

U procjenama za 2023. godinu, glavni direktor IATA-e Willie Walsh očekuje povratak profitabilnosti.

Dok bi sjevernoamerički zračni prijevoznici u ovoj godini mogli ostvariti dobitak od 8,8 milijardi dolara, u ostalim će se dijelovima svijeta i dalje bilježiti gubici, rekao je Walsh.

Europski zrakoplovni prijevoznici bi svoje godišnje gubitke mogli smanjiti za oko dvije trećine, na 3,9 milijardi dolara, a azijsko-pacifički očekuju pad gubitaka na 8,9 milijardi dolara.

Kontinuirana ograničenja u mjerama suzbijanja ponovnih pandemija u Kini usporila su oporavak potražnje, priopćila je IATA.

Ruska invazija na Ukrajinu također je pritisnula dobit, povećavajući troškove goriva i prisiljavajući zračne prijevoznike na zaobilaženje ruta između Europe i Azije, navodi IATA-a.