srećko gross

Slavonac, farmaceut, vrti milijune na maslinama. Ako netko zna, zna on: Zašto cijena maslinova ulja divlja?

09.03.2024 u 19:24

Bionic
Reading

Cijene maslinova ulja posljednjih godinu dana lete u nebo. Potpuno su podivljale u Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj, a u Hrvatskoj su skočile za 44 posto. Slavonac po rođenju, Srećko Gross je farmaceut koji se cijeli radni vijek bavi maslinovim uljem, a poznat i kao tvorac popularnog brenda Biobaza te u razgovoru za tportal objašnjava što se događa u svijetu maslinarstva

Za mr.sc. Srećka Grossa može se reći da je upoznao maslinu do njezina zadnjeg atoma. Ovaj Slavonac po rođenju kazat će za sebe da do dolaska na studij farmacije u Zagreb gotovo nije ni znao za maslinovo ulje. A onda se sve strmoglavo okrenulo.

'Na studiju sam vidio što sve sadrže maslina i maslinovo ulje i u to sam se zaljubio', otkriva u razgovoru za tportal farmaceut, maslinar i inovator koji se krije iza popularnog hrvatskog brenda Biobaza.

Ovi se proizvodi tvrtke Magdis, osnovane prije tri desetljeća, trenutno izvoze u više od 50 zemalja svijeta, a njihova pasta za zube, što smatra svojevrsnim kuriozitetom, završava čak na kineskom tržištu.

'Pitao sam kineskog trgovca, koji je tražio da mu prodamo pastu za zube: 'Od vas cijeli svijet sve kupuje, pa kako to da vi tražite pastu za zube?' Odgovorio mi je da imaju puno milijardera koji žele samo europske proizvode', zatekao je i nas odgovorom, dodajući da ne zna omjer plasmana proizvoda Biobaze na domaćem i inozemnim tržištima jer 'u to ne ulazi'.

Zna zato da im je jedan od najprodavanijih proizvoda Jajoper za muškarce, a najčešće ga kupuju žene.

Putar od maslinova ulja, ali i džin

No priča ovog farmaceutskog inovatora krenula je u Plivi. Kao mladi inženjer u toj je farmaceutskoj kompaniji radio na neutralizaciji maslinova ulja i patentirao postupak ultrazvučne ekstrakcije polifenola iz lista masline, a koji je, smatra on, nepotrebno zapostavljen jer je riječ o vrhunskom proizvodu za očuvanje zdravlja.

'To je poseban postupak u kojem se izvuče ono što je izuzetno dobro, jako dobri antioksidanti za ljudsko zdravlje. Oni se sada ugrađuju u desetke proizvoda Biobaze', sažima ovaj farmaceut te se, kaže, prije svega bavi kemijom maslinova ulja i smišlja nove proizvode na bazi masline.

'To vam je moj posao', kratko dodaje predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut koji ovoga vikenda organizira 9. Festival maslina u zagrebačkom hotelu Sheratonu.

Iza ovog inovatora već su putar od maslinova ulja, masline u prahu, ali - i džin od masline. Glavom mu se stalno vrte novi proizvodi.

  • +5
Srećko Gross Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

'Uvijek imam spremne nove inovativne proizvode, nešto mora biti u pripremi, nešto se radi, razvija na bazi mikrokapsuliranja ultrazvučnih ekstrakcija. To su krasne tehnologije kojima se može puno postići', objašnjava.

Dok je s proizvodnjom maslinova ulja upoznat do u detalje, o uzgoju masline, priznaje, vrlo malo zna.

'Prošao sam određene tečajeve, ali mi to nije u fokusu. Bavim se kemizmom i novim proizvodima od masline', jasan je Gross, a ima dva maslinika s ukupno 290 stabala.

Zašto cijene maslinova ulja divljaju?

No što se događa s cijenama maslinovog ulja, pitamo ga, jer su u Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj u posljednjih godinu dana porasle za 70 posto, dok su u Hrvatskoj skočile za 44 posto.

'To je proizvodnja pod otvorenim nebom i znatan je utjecaj klime na maslinu, a time i prinos. S jedne strane došlo je do bolesti koje su pokosile maslinike u južnoj Italiji i Španjolskoj te su čitave regije ostale bez maslina, što je sigurno jedan od velikih razloga zbog kojih je došlo do poskupljenja maslinova ulja unazad godinu dana, a s druge im je strane potrebna voda, koje je sve manje. No veliki proizvođači imaju sustave navodnjavanja, ali u nedostatku vode moraju podizati cijene', objašnjava Gross što se događalo posljednjih godinu dana u europskim maslinicima.

  • +6
Berba maslina (ilustrativna galerija) Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Za hrvatske masline kaže da su broj jedan, potkrepljujući to navodima da su Talijani osmu godinu zaredom proglasili Istru najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Na cijenu utječe činjenica da je Hrvatska mali proizvođač. Naših otprilike četiri tisuće tona ulja godišnje ne može usporediti s količinama proizvedenim u Španjolskoj i drugim zemljama Mediterana.

'Kod nas nema industrijske prerade maslina dok u nekim zemljama maslinovo ulje proizvode iz komine uz pomoć organskih otpala, od kojih dio završava u ulju, ponekad i kancerogenom. Pa kada kupujete rafinirano maslinovo ulje, to je kao da kupujete bolest', govori Gross, napominjući da je maslinovo ulje korisno zbog u pravilu tri čimbenika.

'Ima više masnih kiselina i one se ne mijenjaju tijekom grijanja ili hlađenja ulja. Drugo je sadržaj vitamina A i E topivih u ulju - oni se razrade ako nešto pržite na ulju. Treće su termostabilni polifenoli - oni se isto neće razgraditi ako pržimo ili kuhamo na maslinovu ulju. Dakle jedino ćemo smanjiti vitamine, a ostat će ove druge dvije korisne komponente. Maslinovo ulje nije samo za salatu', zaključuje.