TRAŽI SE ODGOVORNOST

Slaba britanska sveučilišta treba ukinuti

24.04.2009 u 14:11

Bionic
Reading

Britanskim sveučilištima treba omogućiti da ih preuzme privatni sektor ili ukidanje u slučaju loših rezultata, smatra tamošnji institut Policy Exchange

Britanska sveučilišta primaju 8 milijardi funti iz proračuna, a u slučaju neuspjeha nisu izložena prijetnji zatvaranja, navodi se u istraživanju koje je prenio BBC.

Anna Fazackerley, voditeljica istraživanja, navodi da praksa spašavanja sveučilišta znači da su 'nesposobni naučiti lekciju iz pogrešaka'. U izvješću 'Sink or Swim?' navodi se da je duboko ukorijenjena pretpostavka da će sveučilišta uvijek imati potporu, bez obzira na poteškoće.

S obzirom na tako visok udio javnih investicija u visokom obrazovanju, naglašena je potreba za većom odgovornošću sveučilišta. Kako je zbog recesije otežano javno i privatno financiranje, u institutu smatraju da su izgledi za zatvaranje sveučilišta realni te da je to 'lekcija koja se konačno mora usvojiti'.

Ističu i financijsku ovisnosti fakulteta o visokim školarinama koje plaćaju inozemni studenti, zbog kojih bi se mnoge institucije, dođe li do promjene trenda, mogle naći u opasnosti.

Izvješće također sugerira da bi trebalo uravnotežiti potrebu za zaštitom novca poreznih obveznika sa samoregulirajućim statusom sveučilišta.