FINANCIRANJE STUDIJA

Pred studentima ove godine široka lepeza stipendija, provjerili smo tko nudi najviše

13.10.2023 u 19:55

Bionic
Reading

Iz vlastitih izvora i fondova EU-a ove godine država i lokalne jedinice osigurale su sredstva za velik broj studentskih i učeničkih stipendija. Dijele se stipendije za uspješnost, za deficitarna zanimanja te za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja

Izvrsni studenti mogu birati između stipendija koje nude država, lokalne jedinice i pojedine kompanije. Najviše ih dodjeljuje država, a sredstava su osigurana iz proračuna i fondova EU-a. Provjerili smo koji su natječaji u tijeku i tko nudi najviše iznose poticaja.

Država raspisala natječaj za 12.000 stipendija

Ovoga tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je natječaj za dodjelu 12.000 stipendija za redovne studente. Za državnu stipendiju mogu se natjecati djeca sudionika Domovinskog rata (D-1 kategorija), studenti slabijega socioekonomskog statusa (E-kategorija) te studenti s invaliditetom, djeca pod skrbništvom i korisnici socijalne usluge smještaja (P-kategorija).

Pravo na stipendiju imaju redovni studenti koji su ostvarili najmanje 45 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini. Iznos stipendije je 200 eura, a isplaćuje se mjesečno tijekom devet mjeseci. Natječaj traje do 3. studenog, a rang-liste za svaku kategoriju državnih stipendija objavit će se u roku od 60 dana od zatvaranja.

Uz navedene kategorije, država ima poseban program stipendiranja za studente STEM područja znanosti. Ove godine dodjeljuju se 1294 stipendije, a sredstva su osigurana instrumentom NextGenerationEU u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Stipendija se isplaćuje u devet mjesečnih rata, a iznosi 600 eura za STEM nastavničke studije, odnosno 300 eura za ostale STEM studije.

Na mrežnoj stranici Ministarstva dostupne su sve bitne informacije o državnim stipendijama te elektronički obrazac za prijavu za sudjelovanje na natječaju.

Izvrsne studente Zagreb nagrađuje s 500 eura mjesečno

Od rujna do studenog brojne lokalne jedinice objavljuju dodjelu stipendija svojim studentima i srednjoškolcima. Gotovo svi gradovi, većina općina i pojedine županije imaju programe financiranja učenika i studenata. Dijele se stipendije za uspješnost, za deficitarna zanimanja te one za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

Prema dosad objavljenim natječajima, najizdašnije stipendije ima Zagreb te ih ove godine dodjeljuje gotovo 850. Za izvrsne studente i studente deficitarnih zanimanja iznose 500 eura neto, a za učenike deficitarnih zanimanja 360 eura neto. Isti su iznosi stipendija predviđeni za stotinu učenika slabijeg imovinskog stanja te za 25 siromašnijih studenata.

Studenti Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Rijeka dodjeljuje stipendije za darovite učenike i studente, učenike i studente slabijeg imovinskog stanja te one koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ove godine iznosi stipendija se povećavaju za prosječno 40 posto te će prema kriteriju darovitosti za učenike iznositi 150 eura, a za studente 200 eura. Jednako toliko dobivat će studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja dok će učenici i studenti koji stipendiju ostvaruju prema socijalnom kriteriju i dalje primati je svih 12 mjeseci u godini, i to u mjesečnom iznosu od 150 eura. Natječaji za stipendiste bit će objavljeni do kraja godine, a ove godine smanjen je broj ECTS bodova potrebnih za sudjelovanje s 55 na 50 bodova.

Split je već proveo natječaj za dodjelu stipendija uspješnim srednjoškolcima. Stipendije od 106 eura mjesečno dobilo je 39 učenika. U rujnu je raspisan i natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji.

Vukovar je ove godine povisio iznose učeničkih i studentskih stipendija. Studentima deficitarnog zvanja iznos je povećan sa 132,72 na 160 eura, a učenicima deficitarnih zanimanja stipendije se povećavaju s 53,09 na 60 eura. Natječaj za prijave za stipendiranje bit će objavljen u petak 13. listopada, a isti dan bit će objavljen i poziv za nagrade za izvrsne studente.

Zagrebačka županija u ovoj školskoj godini dodjeljuje 75 novih stipendija, 45 za učenike i 30 za studente. Stipendije će dobivati svih 12 mjeseci - učenici oko 80 eura mjesečno, a studenti gotovo 160 eura.

Stipendije za stotinu redovnih studenata u iznosu od 150 eura mjesečno dodjeljuje Koprivničko-križevačka županija. Isplaćivat će ih u 12 mjesečnih rata od 1. listopada ove do 30. rujna 2024. godine.

HEP dodjeljuje 99 stipendija učenicima i studentima

Kroz programe stipendiranja i pojedine domaće tvrtke nastoje doći do kvalitetnih kadrova, osobito u deficitarnim zanimanjima.

Tako je Hrvatska elektroprivreda ovoga tjedna objavila natječaje za dodjelu stipendija redovnim učenicima i studentima, u sklopu kojih će dodijeliti ukupno 99 stipendija. Na natječaje otvorene do 24. listopada mogu se prijaviti studenti tehničkih znanosti (smjerovi elektrotehnika, strojarstvo, elektroenergetika) i učenici srednjih strukovnih (tehničkih) škola.

Uz povećanje neto iznosa stipendija, od ove godine natječaji obuhvaćaju učenike predzavršnih razreda srednje škole, kao i studente treće godine prijediplomskog studija. Mjesečni neto iznos stipendije za prvu i drugu godinu diplomskog studija tako iznosi 330 eura, odnosno 270 eura za studente treće godine prijediplomskog studija. Za redovne učenike predzavršnih razreda srednje škole mjesečni neto iznos stipendije iznosi 150 eura, odnosno 200 eura za učenike završnih razreda.

Među privatnim tvrtkama dodjelu stipendija nedavno je objavila Adria Dental Grupa. Najveća grupacija dentalne medicine odabrala je prvih šest stipendista koji dobivaju 3000 eura stipendije i mentorski program uz najmoderniju tehnologiju. Korisnici stipendije praksu će realizirati uz sustavan nadzor liječnika i sveučilišnih profesora s dugogodišnjom ekspertizom, a pruža im se mogućnost trajnog zaposlenja poslije stjecanja diplome.