NEIZVJESNA SUDBINA RIJEČKOG DNEVNIKA

Sindikati Novog lista apeliraju na Zagrebačku banku

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2011 17:43
  • Objavljeno 18.11.2011 u 17:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tri sindikata koja djeluju u riječkom Novom listu danas su priopćenjem apelirali na Zagrebačku banku da, ne nanoseći štetu svojim interesima, skrbi i o značaju Novog lista u hrvatskom medijskom prostoru

Zagrebačka banka (ZABA) nedavno je kao vjerovnik Diokija, u sklopu kojeg posluje Novi list, aktivirala svoje založno pravo te je ponudila Novi list na prodaju putem javnog poziva, koji još traje.

U priopćenju koje su poslali podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu, podružnica Sindikata grafičara Hrvatske u Novom listi i Nezavisni sindikat 'Novi list' stoji da su u sindikatima svjesni da sada sudbina Novog lista ovisi o odluci i volji vjerovnika.

Od ZABA-e koja se reklamira kao sponzor i partner najznačajnijih kulturnih događaja očekujemo da će se na odgovarajući način odnositi i prema kulturnoj baštini, što Novi list kao najstariji hrvatski dnevni list jest, navodi se.

U nastavku stoji da ako ZABA odluči prodati dionice, u sindikatima očekuju da će novi vlasnik postati netko tko vrijednost Novog lista ne vidi samo u lokaciji i objektima, nego u ljudima i proizvodu i tko će razvijati osnovnu djelatnost. 'U tom smislu spremni smo eventualnom novom vlasniku biti korektni partneri i nudimo pregovore radi postizanja sporazuma o socijalnom miru', istaknuli su iz sindikata.

U priopćenju naglašavaju da u Novom listu šest godina nisu rasle plaće, da su zaposleni nedavno smanjenjem plaća do 31. ožujka 2012. odlučili pomoći financijskoj stabilizaciji tvrtke te da od Uprave i vlasnika očekuju da budućnost Novog lista grade na ostvarivanju novih prihoda, a ne na račun smanjivanja prava radnika, koja su, navode, spremni braniti svim dopuštenim sredstvima.

Sva tri sindikata odbacila su inicijativu predsjednika Nadzornog odbora Novog lista Roberta Ježića za osnivanje 'nezavisne komisije koju će činiti zaposlenici Novog lista i koja će dobiti ovlasti da ispita sve detalje svih eventualno problematičnih poslovnih transakcija i poteza'.

Navode da nisu za to kvalificirani, da to nije njihov posao i da već postoje državni organi čiji je posao istraživanje, koji imaju kvalificirani kadar i instrumente s kojima mogu utvrditi je li u odlukama Uprave, čiji su rad odobravali Nadzorni odbor i Skupština Novog lista, bilo elemenata nesavjesnog poslovanja ili nekog drugog kaznenog djela.

Očekujemo da nadležni državni organi obave svoj posao, a naš je posao proizvodnja kvalitetnih i neovisnih novina, što želimo i ubuduće činiti, zaključeno je u priopćenju triju sindikata u Novom listu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi