KOŠARICA VLADI

Sindikati ljuti: Ovo nije ozbiljan paket reformi, ništa nije razrađeno i pojašnjeno!

22.04.2016 u 10:06

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata, kojoj je na čelu Vilim Ribić, odbacila je Vladin paket reformi. Tvrde kako su im mjere dane u obliku puke prezentacije, šturo i nerazrađeno nabrojane, bez ikakvih vremenskih okvira

'Smatramo da je način uključivanja socijalnih partnera u rad na izradi Prijedloga reformskih mjera u okviru Nacionalnog programa reformi 2016. vrlo neozbiljan i nekonstruktivan i kao takav neprihvatljiv, kako vremenski tako i sadržajno', ističe se u priopćenju Matice sindikata.

Dodaju kako rok od dva dana koji su dobili za očitovanje na paket predloženih mjera, bez mogućnosti uvida u detaljan i cjelovit Nacionalni program reformi, dovoljno govori o istinskoj želji i namjeri Vlade da socijalne partnere upozna s planiranim reformama i uključi ih u njihovo oblikovanje i provođenje.

'U dokumentu koji su socijalni partneri dobili na uvid šturo su navedene reformske mjere, a da nisu razrađene i pojašnjene. Iz takvog dokumenta ne vidi se u kojem smjeru te reforme idu, na koji će način i u kojem opsegu biti provedene, kakve će fiskalne i druge efekte izazvati pojedina mjera, koji su pravni instrumenti potrebni za ispunjenje mjera, kao ni koliko će vremena biti potrebno za njihovo provođenje. Na takav prijedlog reformi jako je teško očitovati se, a kamoli dati dobre ili bilo kakve inpute', žale se sindikati.

Neke od mjera, tvrde, pokazuju kako vlada Tihomira Oreškovića nedovoljno poznaje funkcioniranje sustava koji želi reformirati. Tako se predlaže jedan kolektivni ugovor za državne i javne službe kao reforma javne uprave.

'Koliko je pristup Vlade odgovoran i koliko je izrada ovih reformskih mjera ozbiljna, pokazuje i činjenica da su reforma pravosuđa i usklađenje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada (reforme koje po svom značenju trebaju biti među prve tri) uvrštene na samom kraju i to pod ostale (valjda manje bitne) reforme', navodi se u priopćenju Matice te se zaključuje kako ona ne podržava ovakav paket reformskih mjera.

Matica hrvatskih sindikata okuplja 11 sindikata djelatnika u javnim službama.