SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Sindikati i poslodavci podržali rebalans

10.07.2009 u 19:25

Bionic
Reading

Iako se očekivala burna rasprava na sastanku sindikata, poslodavaca i Vlade, na kojem je premijerka Jadranka Kosor predstavila rebalans proračuna, sve je prošlo brzo i bez povišenih tonova. Socijalni partneri su podržali Vladine mjere koje će, za prvu ruku, donijeti uštedu od oko 800 milijuna kuna

'Ovo je jedan manji rebalans, koji drži vodu, a što će biti kasnije, to ćemo vidjeti. Rečeno da se neće smanjivati plaće i mirovine, ali da se to ne isključuje', kratko je rekao sindikalist Vilim Ribić

Poslodavci su također zadovoljni napustili Banske dvore, podržavaju prvi Vladin korak, ali samo pod uvjetom da ubrzo uslijedi i drugi, snažniji zahvat u državni budžet.

'Mislim da su u pitanju tjedni, najviše mjesec-dva, do idućeg koraka i da se neće čekati jesen', rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik T-Hrvatskog Telekoma, dok je Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, kratko dobacio da će se tek sad vidjeti, kad Vlada sutra izađe s rebalansom, o kako teškim problemima se radi.

Uglavnom, kako se neslužbeno saznaje, Vlada će ukinuti besplatne udžbenike na koje je prošle godine potrošeno oko 400 milijuna kuna. Također će predložiti donošenje uredbe kojom se plaće dužnosnika nakon travanjskog smanjenja za 10 posto režu za još pet posto. Uz to, predviđa se i 10-postotno smanjenje dužnosničkih mirovina, što je u ovom trenutku moguće i formalno provesti jer je zakon prošao prvo čitanje i spreman je za drugo.

Za sve ostale oštrije mjere potrebna je izmjena cijelog niza zakona, što će potrajati sigurno mjesec dana, kad bi se trebala sazvati hitna sjednica Sabora na kojem bi se trebao donijeti drugi, snažniji rebalans proračuna.