SINDIKAT TURIZMA

Sezona bi mogla biti i 10 posto slabija

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.03.2009 15:41
  • Objavljeno 12.03.2009 u 15:38
turizam1

turizam1

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Ovogodišnja bi turistička sezona mogla biti deset posto slabija, procjena je koju je predsjednik Hrvatske udruge hotelijera (HUH) Anđelko Leko iznio na današnjoj svečanoj sjednici Predsjedništva Sindikata turizma i usluga Hrvatske

Državni tajnik Ministarstva turizma Ivo Mujo najavio je da će Ministarstvo s novom procjenom izići idući tjedan, na sastanku na kojem će se nakon turističke burze u Berlinu razmotriti što se može očekivati od sezone i što se može napraviti.

Predstavnica Hrvatske udruge putničkih agencija ponovila je kako agencije za sada bilježe pad prometa i bukinga od 10 do 30 posto

"Najvažnije je danas dovesti gosta u Hrvatsku", poručio je Leko, a s nužnošću mjera kako bi se pomoglo turizmu kao i potrebom da socijalni partneri surađuju i doprinesu što boljoj ovogodišnjoj sezoni složili su se i predstavnici sindikata, poslodavaca, resornog ministarstva, HGK.

Svi su se oni složili i sa značajem turizma, posebno u kriznim vremenima, a iznijeto je i niz prijedloga kako pomoći turizmu - smanjenjem, ili uvođenjem diferenciranih stopa PDV-a na različite turističke usluge, smanjenjem parafiskalnih nameta, rasterećenjem plaća zaposlenih kroz smanjenje poreznih nameta i doprinosa, itd.

Smanjenje cijena cestarine tijekom turističke sezone, besplatni trajekti za otoke, subvencioniranje domaćih turista smanjenjem boravišnih pristojbi i slično, neki su od prijedloga iznijetih na današnjem skupu.

Sudionici rasprave također su upozorili na značaj ljudi u turizmu i na potrebu edukacije, te zatražili da kriza ne bude izgovor za otpuštanja ili smanjenja plaća, a da to nije utemeljeno.

Hotelijeri su prošlu godinu završili s gubitkom, a dio 'sezonaca' ove će godine ostati bez posla, jer tvrtke neće moći ostvariti rezultate kako bi ih mogli platiti, upozorio je Leko.

To je šteta, jer će im kada prođe kriza trebati ti ljudi, rekao je Leko i članicama HUH-a preporučio da sami reagiraju svojim mjerama prije smanjivanja broja zaposlenih ili smanjivanja plaća, a Sindikatu predložio da možda zbog situacije odgodi povećanje plaća predviđeno kolektivnim ugovorom bar dok ne prođe kriza.

STUH je, kazao je njegov predsjednik Eduard Andrić, spreman u lipnju sjesti s hotelsko-ugostiteljskim kućama koje budu u teškoćama i dogovoriti kako umanjiti utjecaj krize, da li možda kroz anuliranje povećanja plaća iz kolektivnog ugovora ili drugim mjerama.

Oštro je osudio i odbio otkaze, umanjenje plaća i otkazivanje kolektivnih ugovora pod izgovorom krize i recesije kojima se pojedini poslodavci koriste kako bi umanjili troškove i prikrili svoju nesposobnost.

STUH je i u svojim zaključcima osudio i odbio sva umanjenja prava radnika koja nisu utemeljena na stvarnim financijskim pokazateljima i rezultatima poslovanja, usprotivio se odobravanju radnih dozvola strancima u turizmu, i sl.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!