SINDIKATI ZOVU U POMOĆ:

'Seve, pomozi nam protiv Vlade!'

02.06.2010 u 11:51

Bionic
Reading

Kako bi uspjeli u onome što dosad nikome nije pošlo za rukom – prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma – sindikati će u pomoć pozvati poznate osobe s domaće javne scene, od intelektualaca do estradnih zvijezda. Među potonjima, otkrio nam je čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, bit će i Severina

Matijašević je glavni koordinator akcija pet sindikalnih središnjica u borbi protiv Vladine namjere da izmjenama Zakona o radu (ZOR) praktički omogući ukidanje svih kolektivnih ugovora, a time i prava poput regresa, božićnica, duljeg godišnjeg odmora, naknada za troškove prijevoza itd.

'Ja ću osobno zvati Severinu. Ona je već pokazala socijalnu osjetljivost. Ali i bez toga, uvjeren sam da ćemo prikupiti potreban broj potpisa. Mi smo u pravu. Ujedinjeni smo, nema zbunjujućih poruka i siguran sam da će se građani odazvati', istaknuo je Matijašević.

Koliko novca, toliko muzike

Koordinacija sindikalnih središnjica trebala bi u petak 4. lipnja definirati referendumsko pitanje, ali i izgled kampanje pomoću koje će pozvati građane na prikupljanje potpisa.

'Sve ovisi o sredstvima kojima ćemo raspolagati. Nadam se sindikalnoj solidarnosti i da će moćniji sindikati biti spremni osigurati potreban novac. Bio bih najsretniji da možemo angažirati profesionalnu PR agenciju, doći na televiziju i u novine, jer s druge strane nam stoji gadan protivnik', kaže Matijašević.

Prikupljanje popisa bit će organizirano na štandovima po gradskim ulicama i trgovima. Trajat će od 9. do 24. lipnja.

Prema važećem zakonu, Sabor je obavezan raspisati referendum ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača, što je oko 450.000 građana. Organizator mora jasno formulirati pitanje o kojem traži raspisivanje referenduma te u roku od 15 dana prikupiti dovoljan broj potpisa.

Ako u tome uspije, upućuje zahtjev predsjedniku Sabora, ali on tada može u roku od 30 dana zatražiti da Ustavni sud utvrdi je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i zakonom.

Uglavnom, radi se o proceduri koja gotovo pa da referendum čini neizvedivim. Dokazuju to i dosadašnji pokušaji, svi odreda neuspješni. Najbliži uspjehu bio je Stožer za obranu digniteta Domovinskog rata koji je 2001. skupio oko 400.000 potpisa.

Zbog čega su se onda sindikati uputili u nemoguću misiju koja može samo poljuljati njihovu vjerodostojnost u javnosti i otupiti oštricu njihovih daljnjih akcija, poput generalnog štrajka

'Ne mislim da će naš kredibilitet biti poljuljan. Svima je jasno da propisana pravila za referendum nisu prihvatljiva za hrvatske prilike. Krenuli smo s referendumom iz prostog razloga da se rasprava u Saboru o izmjenama ZOR-a ne provodi. Kad Luka Bebić dobije naš službeni dopis, on može tu temu uvrstiti u dnevni red, ali se o njoj ne može odlučivati. Željeli smo izbjeći to da HDZ-ova glasačka mašinerija odmah sve riješi', objašnjava Matijašević.

U slučaju da od referenduma ne bude ništa, sindikalisti se nadaju pomoći oporbenih stranaka i da će se, kaže Matijašević, i 'netko iz partije istrgnuti kontroli'

'Kad se u Saboru bude raspravljalo o ZOR-u, organizirat ćemo prosvjed, a u krajnjem slučaju i proboj na Markov trg. Osobno bih bio najsretniji da Vlada sama uvidi da je pogriješila i da povuče svoje prijedloge', ističe Matijašević.