AUCTOR DEMANTIRA:

Šest neistina jednog Hypo menadžera

29.04.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Auctor se očitovao na tekst Večernjeg lista koji je tportal objavio pod naslovom 'Hypo Consultants nakon prodaje uopće nije plaćen'

'U svjedočenju izvjesnog gospodina Martina Watschingera, i to u dijelu koji se odnosi naprodaju Hypo Consultantsa o našoj kompaniji Auctor, iznosi se niz tvrdnji od kojih nijedna nije istinita.

1. Netočna je tvrdnja M. Watschinger-a: 'Cijeli odjel Consultants prodan je investicijskoj skupini (Auctor)…'

Auctor je kupio manje od trećine portfelja Hypo Consultantsa. Hypo banka imala je u svom vlasništvu značajan portfelj nekretnina i udjela u grupaciji Hypo Consultants. Auctor nije kupio preostale članice Hypo Consultants Holdinga kao ni druge kćeri kompanije, a posebno nije kupio Hypo Consultants Lichtenstein (iako se i portfelji tih firmi nalaze u Republici Hrvatskoj). Ti se projekti i udjeli u društvima, prema našim saznanjima, još uvijek nalaze u vlasništvu Hypo Alpe-Adria Bank AG.

2. Netočna je tvrdnja M. Watschingera: 'Smatram da je riječ o namještenom poslu jer su na natječaju sasvim zanemareni bolji ponuđači poput fondova iz inozemstva…'

Auctor je manji dio Hypo Consultantsa kupio na natječaju koji je trajao više od godinu dana, na kojem je sudjelovalo više od 50 različitih fondova, tvrtki i investitora. Auctor je prihvaćen kao najpovoljniji ponuđač. Nakon odluke tijela koja su predstavljala prodavatelja sklopljen je ugovor o kupoprodaji. Nijedan od sudionika natječaja od kojih se veliki broj profesionalno bavi upravo akvizicijama nekretnina nije se žalio na odluku prodavatelja. Auctor je sve detalje kupoprodajne procedure objavio na web adresi http://www.auctor.hr/AkvizicijaHypoConsultantsGrupe.pdf

3. Zlonamjerna i tendenciozna je tvrdnja: 'Watschinger je čuo da je bila riječ o 20 milijuna eura te je uvjeren da se za Hypo Consultants moglo dobiti nekoliko puta više…'.

Ta je tvrdnja istovremeno i točna i lažna, a kao što je to često slučaj sa lažima. Neistina je da je plaćeno 20 milijuna eura, a točno je da je za manji dio Hypo Consultantsa Hypo Banka dobila nekoliko puta više od cijene koju spominje Watschinger.

4. Netočna je tvrdnja M. Watschinger-a: 'Doznao sam i to da ugovorena cijena uopće nije plaćena…' Ugovorena cijena je plaćena u čitavom iznosu i u ugovorenom roku.

5. Netočna je tvrdnja M. Watschinger-a: 'Auctor je za kupnju Consultantsa dobio kredit Hypo banke…'

Consultants nije kupljen kreditom Hypo Banke. Pritom je ova tvrdnja u suprotnosti s prethodnom tvrdnjom, koja je senzacionalistički stavljena u naslov članka. Gospodin Watschinger, naime, istovremeno tvrdi, a autor profesionalnim pristupom vjerno prenosi, da ugovorena cijena uopće nije plaćena i da je plaćena kreditom Hypo Banke. Auctor je odgovor na ove besmislice o predmetnoj kupoprodaji na hrvatskom, engleskom i njemačkom objavio na web adresi http://www.auctor.hr/Cinjenice_o_akviziciji_Hypo_Consultantsa.pdf, iako provjera takvih navoda očigledno nije nužna za profesionalni pristup.

6. U članku se citiraju i navodi spomenutog Martina Watschingera o tome da je 'Hypo banka u H. Consultants trpala sve financijski problematične poslove', dok se kao primjer navodi tvrtka Singulus d.o.o.

Auctor nikada nije kupio tvrtku Singulus, a možda nije iznenađenje da je direktor tvrtke Singulus bio upravo gospodin Watschinger(!). Singulus d.o.o., koji je bio u vlasništvu Hypo Consultants Gmbh Austria, prema našim saznanjima, još uvijek se nalazi u vlasništvu Hypo Alpe-Adria Banke zajedno sa svom relevantnom dokumentacijom te nije bila predmetom kupoprodaje.

'Zaključno se ističe da udovoljavanje zakonskoj obvezi neće spriječiti, odnosno odvratiti društvo Auctor od podnošenja tužbe pozivom na odredbe čl. 22. st. 2. Zakona o medijima, a to obzirom da se neprovjerenim i netočnim izmišljotinama sustavno i opetovano nanosi šteta Auctoru te se neopravdano dovodi u pitanje naš ugled kao vodeće regionalne brokerske kuće kojoj je od presudnog značaja povjerenje naših klijenata. Svi koji sudjeluju u ovakvom linču će na sudu morati objasniti razloge takvog postupanja, dok će gospodin Martin Watschinger pritom posebno morati biti kreativan objašnjavajući i motive iznošenja tih šest neistina tijekom svjedočenja. Sve navedeno bi se, i prema austrijskom i prema hrvatskom zakonodavstvu, moglo okarakterizirati kao vrlo ozbiljno kazneno djelo', stoji u demantiju kojeg potpisuje Marijan Palić, član uprave Auctora.