SUBVENCIJE ZA 2012.

Seljacima isplaćeno 476,6 milijuna kuna potpora

14.05.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvjestila je danas da je u isplati drugog dijela potpora na osnovu odobrenih zahtjeva za 2012. godinu obavila novu isplatu u ukupnom iznosu od 476,6 milijuna kuna

Isplaćena su regionalna plaćanja (ostale vrste korištenja zemljišta, livade i pašnjaci, tov goveda i duhan), zatim dohodovna potpora I. i II. skupine, specifična potpora u stočarstvu, intervencije na tržištu proizvoda ribarstva te uzgoj i prerada ribe IV. kvartal za 2012. godinu.

Za danas je planirana isplata za mjere tržišne intervencije za mandarine, zatim mjere ruralnog razvoja (ekološka proizvodnja, integrirana proizvodnja, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja i teži uvjeti gospodarenja) u ukupnom iznosu od 89,6 milijuna kuna, navode iz Agencije i podsjećaju da se isplate obavljaju isključivo na žiro račune koje su korisnici evidentirali u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava.

Agencija je prošli tjedan započela s isplatom drugog dijela potpore na osnovu odobrenih zahtjeva za 2012. godinu i tada je isplaćeno 147,6 milijuna kuna, a isplate su nastavljene ovaj tjedan te će se danas i sutra isplatiti ukupno nešto više od 566 milijuna kuna.

Preostali dio do ukupnog iznosa od oko 750 milijuna kuna, koliko je predviđeno za isplatu u drugom dijelu, bit će isplaćen do kraja tjedna, doznaje se u Agenciji.

Prvi dio potpora poljoprivrednicima za proizvodnu 2012. godinu isplaćen je u ožujku i tada je Agencija isplatila milijardu kuna izravnih potpora.

Iz Agencije podsjećaju poljoprivredne proizvođače da rok za predaju zahtjeva za potporu za 2013. godinu istječe sutra, 15. svibnja, s tim da se zahtjevi mogu podnijeti i 25 kalendarskih dana nakon tog roka, no tada se smanjuje visina plaćanja jedan posto po radnom danu kašnjenja za tog korisnika.