NASTAVAK PROSVJEDA

Seljaci žele Milanovića, on neće razgovarati

10.08.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Seljaci su nastavili prosvjede u nekoliko županija i traktorima blokiraju ceste. Ne odustaju od zahtjeva za cjelovitu isplatu potpora za prošlu godinu, a neprihvatljiva im je i otkupna cijena pšenice. Blokada cesta zasigurno će trajati do ponedjeljka, za kada je najavljen novi sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom

No seljaci sad poručuju da ceste odblokirati može jedino poziv na sastanak premijera Zorana Milanovića. No to nije izvjesno.

Premijer Milanović neće se uključiti u pregovore sa seljacima, i dalje ću pregovarati samo ja, potvrdio je Jakovina te istaknuo da prosvjeduje manji broj nezadovoljnih seljaka.

Ministar Jakovina sinoć je u Dnevniku Hrvatske televizije poručio prosvjednicima da pritisci i ucjene neće uspjeti te dodao kako su prosvjedi legitimno pravo, ali blokade i ucjene nisu. Istaknuo je da je od početka godine seljacima isplaćeno 2,4 milijarde kuna te da dodatni zahtjevi nisu realni. Potpore su manje 7,5%, ali su isplaćene ranije, a cijena pšenice određena je tržišnim uvjetima i o njoj ne odlučuje Ministarstvo, rekao je Jakovina.

U međuvremenu, Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je organizatore da nisu na vrijeme prijavili prosvjede i pozvalo ih da odblokiraju ceste.

Četvrti dan prosvjeda poljoprivrednika u Brodsko-posavskoj županiji protječe mirno, što potvrđuju i prosvjednici i Kata Nujić, glasnogovornica brodsko-posavske policije. Na tri glavna prosvjedna mjesta županiji - Velika Kopanica, Lužani i Rešetari - i dalje se nalazi oko 150 traktora te oko 200 prosvjednika.

Jedna policijska patrola i dalje dežura pred kućom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, zbog najave pojedinih prosvjednika da će pred ministrovu kuću rasuti gnojnicu.

Oko 10 sati na krajnjem istoku Brodsko-posavske županije desetak poljoprivrednika okupilo se uz županijsku cestu Gundinci-Sikirevci, ali za sada nisu blokirali prometnicu, koja služi kao jedan od alternativnih pravaca za preusmjeravanje prometa prema graničnom prijelazu Slavonski Šamac

Seljaci nastavljaju prosvjede u Virovitičko-podravskoj županiji, te i dalje s 89 traktora blokiraju državnu cestu D5 prema mađarskoj granici kod sela Lukač, a najavljuju i nove blokade koje, ističu, može spriječiti samo poziv na sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem

Za danas najavljuju otvaranje još jednog prosvjednog punkta na slatinskome području, a moguće su i nove blokade cesta.