kao po špagi

Sektor financijskih usluga pod nadzorom Hanfe spreman je za uvođenje eura

06.10.2022 u 15:30

Bionic
Reading

Sektor financijskih usluga pod nadzorom Hanfe spreman je za uvođenje eura, poruka je sa sjednice Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) održane u četvrtak

Članovi Savjeta na sjednici su razmatrali status uvođenja eura u financijskom sektoru, utjecaj aktualnih zakonodavnih aktivnosti na područje nebankarskih financijskih usluga, aktualnosti na tržištu kapitala te stanje na tržištu dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Kako je istaknuto u priopćenju, Hanfa je provela sve potrebne pripreme za uvođenje dvojnog iskazivanja cijena, održala radionice sa subjektima nadzora i druge pripremne radnje.

Pritom u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena Hanfa nije zaprimila nijednu predstavku potrošača ili prijavu nepravilnosti.

Predstavnici Ministarstva financija na sjednici su se osvrnuli na predstojeće zakonodavne aktivnosti. Pritom, navedeno je, u području nebankarskih financijskih usluga naglasak je na uređenju zakonodavnog okvira kojim se omogućuje provedba Uredbe (EU) 2019/1238 o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (PEPP), Uredbe (EU) 2021/23 o okviru za oporavak i sanaciju središnjih drugih ugovornih strana te izmjene Zakona o tržištu kapitala i Zakona o osiguranju.

Nadalje, u planu su i izmjene propisa kojim se uređuje obvezno osiguranje u prometu u odnosu na preuzimanje pravne stečevine, prilagodbu implementaciji autonomnih vozila te ostale izmjene radi poboljšanja područja obveznog osiguranja u prometu.

Potreba daljnje edukacije o važnosti dodatne štednje za mirovinu

Posebna su tema bile izmjene Zakona o reviziji, kojima je cilj ukloniti prekomjerne regulatorne i administrativne zahtjeve za pristup tržištu usluga revizora. U navedenim se izmjenama predlaže omogućiti kandidatima sa zvanjem prvostupnika i kandidatima s najmanje pet godina iskustva u obavljanju revizije polaganje revizorskog ispita, priznati relevantne ispite i kvalifikacije stečene u RH i na međunarodnoj razini, a još se raspravlja i o drugim temama kao što su imenovanje revizorskog društva i trajanje početnog angažmana, izvijestila je Hanfa.

Najavljeno je i uvođenje T2S namjenskog novčanog računa (T2S DCA) planiranog za 11. rujna 2023. Tako, sve transakcije provedene na Zagrebačkoj burzi morat će se namirivati preko povezanih namjenskih novčanih računa (DCA), i to računa vrijednosnih papira u SKDD-u i DCA računa. Svi transferi između dvaju računa provodit će se u stvarnom vremenu.

Investicijska društva će svoje T2S DCA račune otvarati preko poslovnih banaka, dok će se DCA računi otvarati pri Hrvatskoj narodnoj banci. S obzirom na to da domaće banke nisu dosad pružale mogućnost korištenja DCA računa razgovaralo se o mogućnosti korištenja DCA računa iz inozemstva, napisali su iz Hanfe.

Predstavljeno je i stanje na tržištu dobrovoljnih mirovinskih fondova, jer je prvi takav fond počeo s radom prije 20 godina. Neto imovina otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova krajem kolovoza iznosila je 7,73 milijarde kuna, a prosječni godišnji prinosi kretali su se između tri i 5,55 posto.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Na sjednici je naglašena potreba daljnje edukacije o važnosti dodatne štednje za mirovinu te da mirovinska društva u konkurentnom okruženju ostvaruju dugoročno stabilne prinose za svoje članove, uz zadržavanje minimalnih troškova

Pored toga, naveli su iz Hanfe, ususret uvođenju eura predstavnicima Savjeta predstavljeni su i modeli usklađivanja određivanja kamatnih krivulja koje se koriste prilikom diskontiranja novčanih tokova obveza iz osiguranja po standardu MSFI 17.