SINDIKATI ZA DEKLARACIJU

'Šeks je veliki meštar'

07.09.2010 u 12:43

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević podržao je danas inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića o donošenju saborske deklaracije u vezi referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) na temelju potpisa koje su prikupile sindikalne središnjice, te odbacio prijedlog potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da 'Ustavni sud arbitrira po pitanju referenduma'

'Prijedlog predsjednika Josipovića o donošenju saborske deklaracije u vezi referenduma o izmjenama ZOR-a je suvisao i prihvaćam ga', rekao je Matijašević na konferenciji za novinare. Pritom je istaknuo kako bi idućem sastanku sindikalnih predstavnika s Vladom trebao nazočiti i Josipović.

Na novinarski upit kako komentira Šeksove riječi da će saborski Odbor za Ustav možda predložiti da Ustavni sud arbitrira po pitanju referenduma, Matijašević je kazao kako za takvo što nema potrebe dodavši kako je Šeks 'veliki meštar kojem je cilj da se referendum ne održi'.

'Nikakva odluka Ustavnog suda nije potrebna jer je zakonom regulirano da ako se prikupi deset posto potpisa građana s pravom glasa, onda će odluku o raspisivanju referenduma donijeti Sabor', istaknuo je Matijašević. Upućivanje referendumske teme na Ustavni sud, smatra on, otvaranje je puta da se referendum nikad ne raspiše.

Matijašević je također izvjestio o jučerašnjem sastanku s predstavnicima Vlade o mjerama koje treba poduzeti kako bi se spasilo 2.000 radnika u pet tvrtki na području splitsko-dalmatinske županije - Dalmacijavinu, Adriachemu, Trimotu, Autoprijevozu Sinj i RLE brodogradilištu u Vranjicu.

Sastanku su nazočili ministri Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković, ravnatelj Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedran Duvnjak, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i predstavnici tih tvrtki.

Dogovoreno je da se u idućih 20 dana naprave poslovni planovi održivosti, u protivnom neke tvrtke, kao što su Trimot i Adriachem, otići će u stečaj, kazao je Matijašević. Posebno je upozorio na stanje u Trimotu čiji su dugovi narasli na 92 milijuna kuna, a godišnji prihodi iznose 15 milijuna kuna.

Također je dogovoreno da u idućih 20 dana počne preseljenje tvrtke Dalmacijavino iz splitske gradske luke u sjevernu luku, a za te aktivnosti, koje će trajati pet mjeseci, odobreno je 20 milijuna kuna.

Matijašević je na konferenciji najavio sudsku tužbu protiv Jutarnjeg lista zbog objave lažne informacije da se tri puta sastao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom te 'objede oko stana koji koristi'.

'Nisam se sastao s bivšim premijerom Sanaderom, a imam pisane materijale o provedenoj proceduri za dodjelu stana', kazao je Matijašević