HUP-OV RADNI RUČAK

Šefica Porezne ispričala se poduzetnici zbog svojih ljudi

18.06.2013 u 16:05

Bionic
Reading

Država kreće u još jedan krug reprogramiranja poreznih dugova, najavila je to ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec na radnom ručku s poduzetnicima

Država će dati još jednu priliku poduzetnicima koji su joj dužni, a prema šturim informacijama šefice poreznika, reprogram je namijenjen onima čiji je plan predstečajne nagodbe odbačen, onima koji se još nisu prijavili za reprogram pa čak i poduzetnicima koji nisu plaćali reprogramirani dug pa su im raskinuti ugovori.

Ne znaju se detalji i uvjeti novog ciklusa reprograma, a u Poreznoj upravi kažu i da se ravnateljica malo zaletjela zato što prijedlog zakona o reprogramu nije ni napisan. Ipak, taj bi se prijedlog trebao naći u Saboru prije ljeta. Državi se žuri naplatiti poreze pa će omogućiti i kompenzacije.

'Pravilnik o prijebojima je u finalnoj fazi i proširit ćemo mogućnost kompenzacije na sve vrste', kazala je Nada Čavlović-Smiljanec. Porezni dug će se moći prebiti dugom koji prema istoj tvrtki ima država, državna poduzeća ili neka druga institucija, što poduzetnici traže godinama.

Inače, u tri kruga reprograma Porezna uprava je ugovorila otplatu dugova od ukupno 4,7 milijardi kuna koje je prijavilo oko 16 tisuća poduzetnika, a postotak naplate je, kažu, veći od 91 posto. Prijave za reprogram građana koji su dužni ukupno više od 13 milijardi kuna, od kojih i 5,5 milijardi kuna kamata koje država namjerava otpisati ne idu uspješno kako se očekivalo. Od oko 100 tisuća dužnika prijavilo se za reprogram tek 7516 ljudi, a od 7,5 milijardi kuna dugova do sada se za reprogram prijavilo svega 472 milijuna kuna duga građana. Zato Porezna uprava poziva sve da se prijave za reprogram, za koji imaju vremena do 5. kolovoza.

Da bi se dodatno smanjilo dugovanje doprinosa država, od 1. srpnja uvodi obvezu isplate plaće na račun, a od početka 2014. uvodi se obrazac na kojem će biti evidentirani svi primitci svakog građanina, bio on obrtnik, poslodavac ili zaposlenik. I dok se država bori da naplati svaku kunu porezne obveze, poduzetnici su poreznike prozvali za aroganciju i neupućenost, a zbog sporosti i kašnjenja u donošenju dozvola ili rješenja često stradavaju i radna mjesta.

'Čak 22 ljudi nije radilo tri mjeseca jer ste kasnili s rješenjem o dozvoli za rad', rekla je poduzetnica koja je čekala dozvolu za otvaranje novog prostora za igre na sreću, a ravnateljica Čavlović- Smiljanec je na to odgovorila: 'Žao mi je!'

Nisam zadovoljna ponašanjem djelatnika, naročito onih koji rade s ljudima. Ima pomaka, ali to nije dovoljno', kazala je šefica Porezne uprave koja je najavila promjene u načinu rada poreznika. Ako bi poslušala poslodavce, onda bi se u rad PU-a uveo institut nedostatka, bez štete, što bi značilo da se ne smije naplatiti kazna zato što neki propis nije do kraja ispoštovan prije nego što se poduzetnika na propust upozori.

Isto tako, poduzetnici upozoravaju da se mora donijeti detaljni pravilnik o fiksalizaciji, jer se na terenu događaju nelogične situacije.

Zbog nekoliko kuna viška u novčaniku zatvaraju se ugostiteljski objekti, to nema smisla - upozorio je Petar Lovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca te dodao da se PDV na ugostiteljstvo u velikim lancima brze prehrane koji imaju i 'drive in' primjenjuje stopa od 10 posto, dok mali dostavljači moraju obračunavati daleko veću stopu od 25 posto.