Željko Kukurin

Šef Valamara oštro o turizmu u Istri: Treba li nam milijun turista koji jedu pizza cut?

24.08.2023 u 09:26

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Valamara, najveće hrvatske hotelske kompanije, na LinkedInu se osvrnuo na medijske napise da su u kolovozu u Istri turistički podbacili

'Istra trenutno ostvaruje + dva posto noćenja u odnosu na prošlu godinu kumulativno (plus pet posto u odnosu na 2019. godinu). To sve uz ozbiljno lošu evidenciju boravka u tzv. nekomercijalnom smještaju, odnosno stanovima, kućama, nelegalnim građevinama u kojima borave turisti koji se ne prijavljuju (u Istri trenutno ima oko 250.000 takvih ležajeva, koji su prema evidenciji tek 12 posto popunjeni!)', piše uvodno Kukurin.

Kaže da u Istri trenutno boravi oko 500.000-600.000 turista i svi su svjedoci gužve na plažama, nedostatka parkinga, iskakanja struje, pucanja interneta i bacanja smeća u šumu. Drugim riječima, tvrdi Kukurin, u Istri je turista više nego ikad.

'Imali smo odličnu predsezonu, vjerujem da će i postsezona biti solidna, svi kvalitetni hoteli, kampovi, vile za odmor su ljeti puni - po cijenama koje su konkurentne na Mediteranu. Zaista ne mogu shvatiti kako netko može to što u kolovozu nemamo dvoznamenkast rast turista proglasiti problemom koji je uzrokovan visokim cijenama. Jer bi trebalo biti - što?' piše Kukurin te zaključuje:

'Milijun turista koji dolaze u jeftine oblike smještaja u vlasništvu ljudi koji tu ne žive, kupuju po velikim šoping centrima i jedu 'pizza cut' tip hrane u lošim lokalima kojima upravljaju nerezidenti destinacije? Održivi turizam u Hrvatskoj znači čuvanje prostora, zaštitu lokalnog načina života, podizanje kvalitete turizma i produljenje turističke sezone. To je ono što trebamo napraviti ako želimo biti uspješni, a ne (ras)prodavati našu obalu, more, prirodu za male novce. Ušli smo u šengenski prostor, dio smo Europe - imamo priliku podignuti turizam na višu razinu kvalitete cjelogodišnjeg održivog turizma, a mi vodimo javnu raspravu o tome da bi trebalo smanjiti cijene kako bi u kolovozu došlo još više turista!'