ODMAZDA KREMLJA

ISW o Prigožinovoj smrti: Gotovo sigurna naredba Vladimira Putina

24.08.2023 u 08:31

Bionic
Reading

Američki Institut za rat (ISW) analizirao je situaciju u Rusiji i Ukrajini nakon što su ruski dužnosnici i službeno potvrdili da je u jučerašnjem padu zrakoplova poginuo čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin

Financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin i osnivač Dmitrij Utkin navodno su poginuli nakon što su ruske snage oborile zrakoplov koji je prevozio više zapovjednike te plaćeničke skupine iznad Tverske oblasti. ISW podsjeća da su rusko ministarstvo obrane i Kremlj uništavali Wagner i slabili Prigožinov autoritet još od pobune i marša na Moskvu krajem lipnja, a ubojstvo čelnika vjerojatno je bio posljednji korak u eliminaciji Wagnera kao neovisne organizacije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 'gotovo sigurno naredio je ruskom vojnom zapovjedništvu da obori Prigožinov avion', piše ISW.

  • +6
Pad Prigožinovog aviona Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Takva naredba vjerojatno je javni pokušaj ponovnog uspostavljanja Putinove dominacije i osvete za poniženje koje je oružana pobuna Wagnera 24. lipnja prouzročila njemu osobno i ruskom ministarstvu obrane.

Nadalje, ovo će biti poruka određenim pojedincima koji su se možda planirali suprotstaviti Putinu, Kremlju ili ministarstvu obrane.

'Čini se da Kremlj postavlja uvjete kako bi skrenuo otvorenu odgovornost za Prigožinovo ubojstvo s Putina i ruske vojske', navodi ISW.

  • +5
Jevgenij Prigožin Izvor: Profimedia / Autor: Prigozhin Press Service / Sipa Press / Profimedia

Istovremeno, američki analitičari ističu da daljnji taktički značajni ukrajinski dobici u i oko Robotinea u zapadnoj Zaporiškoj oblasti proširuju ukrajinski proboj ruskih obrambenih linija u tom području i prijete ruskim sekundarnim obrambenim linijama.

'Ukrajinske snage vjerojatno su pogodile ruski sustav protuzračne obrane S-400 na Krimu 23. kolovoza. Ruske snage izvele su ofenzivne operacije duž linije Kupjansk-Svatove-Kremina, u području Bahmuta, duž linije Avdivka-Doneck 23. kolovoza i nisu postigle nikakav potvrđeni napredak', zaključuje ISW.