OD BLUDNOSTI DO POHLEPE

Saznajte sedam smrtnih kartičnih grijeha

14.05.2012 u 09:51

Bionic
Reading

Kreditne kartice mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, ovisno o tome kako ih vlasnik upotrebljava. Iako vjerojatno nećete u pakao počinite li ijedan od ovih 'sedam smrtnih grijeha', financijska situacija u kojoj ćete se naći bit će svakako bolna, piše internetska stranica MSN Money

Grijeh prvi: proždrljivost - trošenje do maksimuma

Samo zato što vam je kartična kuća dala limit od šest tisuća dolara, to ne znači da morate i otići u toliki minus. Oni koji ne budu kadri plaćati mjesečne obroke vjerojatno će završiti u dugu.

Grijeh drugi: oholost zbog koje ne provjeravate kreditni status

Mislite da ste izvanredno kreditno sposobni, a ako se potkrade pogreška u statusu, a to je moguće, lako se može dogoditi da vam se smanji kreditna sposobnost, piše internetska stranica MSN Money i preporučuje da ga provjerite barem jednom na godinu ili uoči dizanja nekog velikog kredita, da vas ništa ne bi iznenadilo.

Grijeh treći: bludnost - nude vam se, a vi ne birate

Pogodnosti koje se nude s novom karticom sigurno su privlačne, ali to ne znači da morate uzeti baš svaku. I previše kartica može vam ugroziti kreditnu sposobnost. Zato svojem osobnom kartičnom arsenalu dodajte jednu na godinu i zaustavite se na tri ili četiri koje možete redovito plaćati.

Grijeh četvrti: pohlepa - dizanje gotovine

Katkad se čini da je sjajno to što možete dignuti gotovinu kreditnom karticom, ali kamate su znatne. Zato je najbolje služiti se kreditnom karticom samo u slučajevima kad se plastikom kupuje nešto što ćete platiti kad 'sjedne'.

Grijeh peti: zavist - baš želite zlatnu karticu kakvu ima vaš prijatelj

Vaš prijatelj svjetski putnik možda stalno plaća karticom koja mu nudi otmjene aerodromske VIP salone i besplatne milje, ali nemojte uzeti baš tu karticu zbog ljubomore. Radije se upitajte kakva je kartica prikladnija za vaš životni stil i možda nađete neku koja ne zaračunava godišnju članarinu i na kojoj će vaše ime mnogo bolje izgledati.

Grijeh šesti: srditost - zbog gnjeva najednom režete sve kartice

Oni koji su se opekli na 'plastiku' možda će pasti u iskušenje da prerežu sve kartice iz novčanika i zatvore sve račune, ali gnjev je ipak bolje obuzdati. I zatvaranje računa negativno utječe na vašu kreditnu sposobnost, osobito ako je ona kartica koju ipak kanite zadržati zadužena blizu maksimuma.

Grijeh sedmi: lijenost - ne provjeravate mjesečne izvatke

Lako je ugovoriti trajni nalog i zaboraviti na kreditnu karticu, posebno ako je prečesto ne upotrebljavate. Ali loše je prestati provjeravati mjesečne izvatke jer se može dogoditi da plaćate stvari na koje ste se pretplatili i sasvim zaboravili. Osim toga, moguće su i razne prijevare, pa i krađa identiteta.