DIJELJENJE LUKSUZA

Sanjate o vlastitoj superjahti? Norveški brodar nudi vam ostvarenje snova za deset puta manje novca!

13.11.2021 u 18:28

Bionic
Reading

Putnici koji maštaju o posjedovanju superjahte mogli bi svoje snove pretvoriti u stvarnost — po mnogo nižoj cijeni kupnjom plovećeg apartmana

Stambene jahte, kako ih zovu, u osnovi su stambene zgrade na moru. Kupcima se nude apartmani na takvim jahtama, umjesto da posjeduju i upravljaju svojim manjim plovilima.

Nakon što se većina apartmana proda, jahte funkcioniraju poput luksuzne linije za krstarenje, putujući diljem svijeta s osobljem na brodu i pristupom restoranima, toplicama, vinskim podrumima i teretanama.

Takva stambena jahta je Somnio, superjahta duga 222 metra, koju trenutno gradi norveški brodograditelj Vard. Bit će to najveća jahta na svijetu kada bude dovršena 2024., navodi se na Vardovoj web stranici.

Somnio ima 39 stanova namijenjenih kupcima dubljih džepova. Cijene se kreću od 9,5 milijuna eura, a ovise veličini i lokaciji apartmana, ističe Erik Bredhe, suosnivač i kapetan Somnia.

Iako je 9,5 milijuna dolara više nego dovoljno za kupnju privatne jahte, to nije ni približno cijeni luksuznih superjahti, koje se penju iznad 100 milijuna eura.

Superjahta Somnio Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Somniosuperyachts.com

Nema sumnje da privatnost glavna prednost posjednovanja vlastite jahte u odnosu na kupnju apartmana na zajedničkoj jahti. No Bredhe ističe druge prednosti dijeljenja superjahte. 'Ljepota posjedovanja apartmana na jahti je u tome što nemate brige oko održavanja i planiranja', rekao je za Bredhe za CNBC.

Osoblje jahte će se baviti održavanjem, popravcima, opskrbom gorivom i hranom. Personal će također planirati rute putovanja u dogovoru s vlasnicima apartmana.