poremećaj na tržištu

SAD i 15 drugih država žale se WTO-u: Europska regulacija pesticida ugrožava poljoprivrednike diljem svijeta

04.07.2019 u 19:56

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i 15 drugih zemalja u četvrtak je WTO-u kritiziralo Europsku uniju, tvrdeći kako njezina regulacija pesticida i drugih "ključnih alata" ugrožava poljoprivrednike diljem svijeta

U njihovom priopćenju predanom Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) tvrdi se kako je pristup Europske unije stvorio veliku nesigurnost i napustio znanstveno procjenjivanje rizika, stvorivši time poremećaj na tržištu koji bi u narednim godinama mogao eskalirati.

Šesnaest država poziva EU da izmijeni svoj pristup odobravanja proizvoda, da pritom koristi prihvaćene metode određivanja dopuštenih razina potencijalno štetnih sastojaka i da prestane "nepotrebno i neprikladno" ograničavati trgovinu.

Priopćenje su potpisali Australija, Brazil, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika, Ekvador, Gvatemala, Honduras, Malezija, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Peru, SAD i Urugvaj.

Te države poručuju da poljoprivrednici moraju imati omogućen pristup "cijelom rasponu sigurnih alata i tehnologija" kako bi se nosili s potrebom proizvodnje veće količine hrane.

"No izbor sigurnih alata naših farmera sve je češće potkopan regulacijskim ograničenjima koji nisu utemeljene na međunarodno dogovorenim principima procjene rizika i ne uzimaju u obzir alternativne pristupe zadovoljavanju regulatornih ciljeva".

"To već ima značajan negativni utjecaj na proizvodnju i trgovinu sigurnom hranom i poljoprivrednim proizvodima, što će se pojačati u budućnosti", zaključuje se u priopćenju.

Ono je poslano na raspravu WTO-ovom Vijeću za trgovinu robama koje će se sastati kasnije ovog mjeseca, a u njemu se i ističe kako je EU u praksi zabranila neke supstance koju druge članice WTO-a smatraju sigurnima.