ODBIJENI AMANDMANI

Sabor donio drugi rebalans proračuna

17.07.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Hrvatski sabor donio je danas drugi ovogodišnji rebalans državnog proračuna, koji je financijski 'težak' oko tri milijarde kuna. Za te izmjene i dopune Zakona o državnom proračunu glasovala su 82 zastupnika vladajuće većine, dok je 41 oporbeni zastupnik bio protiv

Rebalansom, koji je u očekivanju onog trećeg, kojim će se navodno puno snažnije rezati proračunski rashodi, nazvan 'light rebalansom', preraspodjeljuju se proračunski rashodi u iznosu 2,2 milijarde kuna te dodatne uštede od 780 milijuna kuna.

Rebalansom, koji je rađen uz projekciju pada BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini te inflaciju od 2,7 posto, smanjuju se proračunski prihodi za 6,8 milijardi kuna, a rashodi za 780 milijuna kuna.

Saborska je većina, na prijedlog Vlade, odbila dva amandmana koja su podnesena na rebalans, a kojima je HDSSB tražio da se od 800 milijuna kuna koliko se namjerava dodijeliti brodogradnji te HŽ-u 400 milijuna kuna izdvoji za seljake - po 200 milijuna kuna za ratare i seljake.

Nakon što je Saboru predložio da odbije amandmane, ministar financija Ivan Šuker kazao je da će to pitanje biti riješeno trećim rebalansom koji je u izradi, na što je Ivan Drmić (HDSSB) zatražio stanku, rekavši da se nije pripremio na Vladino odbijanje 'onoga što je obećala (seljacima)'.

Drmić je, nakon stanke, sa saborske govornice optužio Vladu, kako aktualnu, tako i bivšu, da je prevarila seljake jer nema namjeru ispuniti im obećanje dano prije mjesec dana, tijekom njihova prosvjeda u Zagrebu.

Čelnika HSS-a Josipa Friščića ponovno je pozvao da ispuni seljacima tada dano obećanje da će, prevari li ih Vlada, prvi stati na traktor.

Uz rebalans, Sabor je izglasao i nekoliko zakona kojima Vlada planira proračunske uštede.

Izmijenjen je Zakon o udžbenicima te o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, kojima se odustaje od besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola. No, ostavlja se mogućnost da Vlada, sukladno raspoloživim sredstvima, intervenira za socijalno ugrožene skupine.

Zakonom o smanjenju mirovina određenih prema Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika se bivšim državnim dužnosnicima - zastupnicima, članovima vlade, ustavnim sucima i glavnom državnom revizoru - mirovine od kolovoza smanjuju za 10 posto. Takve mirovine prima 479 bivših dužnosnika, a prosječna mirovina im je u lipnju iznosila 10.453 kuna.

Sabor je izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika, kojim se pooštravaju uvjeti za saborsku mirovinu - umjesto dvije godine, uvjet će biti najmanje četiri godine zastupničke dužnosti, odnosno cijeli mandat. U te se godine neće uračunavati mirovanje zastupničkog mandata. Povećava se duljina ukupnog staža potrebnog za stjecanje zastupničke mirovine (s 20 na 25 godina) i starosna granica (za muškarce s 55 na 60 godina, a za žene s 50 na 55 godina).

Prihvaćeno je Godišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2008.