POSKUPLJENJE OKO 1,6 POSTO

S većim PDV-om stižu i veći računi za struju i plin

29.02.2012 u 19:17

Bionic
Reading

Rast PDV-a sa 23 na 25 posto građani će osjetiti i na svojim računima za električnu energiju i plin, a prosječan će porast iznositi oko 1,6 posto, doznaje se u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i Gradskoj plinari Zagreb iz kojih poručuju da je razlog tomu isključivo u rastu PDV-a za dva postotna boda

Jedinična cijena električne energije ostaju iste, ali zbog povećanja PDV-a za dva postotna boda, ukupan iznos računa za krajnje korisnike u kategoriji kućanstvo povećat će se za oko 1,63 posto, kažu u HEP-u.

Na primjeru prosječnog kućanstva, koje je do sada s PDV-om od 23 posto struju mjesečno plaćalo 250 kuna, to znači da će sada uz PDV od 25 posto plaćati 4,06 kuna više, odnosno 254,06 kuna, izračunali su u HEP-u koji će novu stopu PDV-a primjenjivati na potrošnju od 1. ožujka.

Stoga kupce, koji to žele, pozivaju da sami očitaju i dostave stanje svoga brojila na besplatni telefon za kupce 0800-0555, na potrošački telefon distribucijskog područja (elektre) ili putem internetske stranice www.hep.hr. Očitanja za razgraničenje obračuna poreza mogu se dostavljati do 10. ožujka 2012. godine, kažu u HEP-u.

U Gradskoj plinari Zagreb, koja će očitavati brojila od 1. do 6. ožujka, procjenjuju da će izdaci građana za potrošeni plin i to zbog poreznih promjena biti veći za oko 1,6 posto.

Osim PDV-a, svi ostali parametri cijene plina, među kojima i marža, ostaju isti, kaže glasnogovornik Gradske plinare Davor Šestan.

Kućanstva koja plinom opskrbljuje Gradska plinara Zagreb do sada su prostorni metar prirodnog plina, s PDV-om, plaćali 2,941 kunu, a od 1. ožujka ta će cijena iznositi 2,989 kuna po kubiku.

Kako će se nakon povećanja PDV-a sa 23 na 25 posto ponašati naftne kompanije danas poslijepodne još nije bilo posve jasno, a ni u najvećoj naftnoj kompaniji, Ini još nisu, ranije poslije podne, mogli reći da li će cijene goriva zbog većeg PDV-a povećati 1. ožujka, ili će pričekati početak idućeg tjedna i redovnu korekciju temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata.

U OMV-u Hrvatska kažu da će uskladiti maloprodajne cijene naftnih derivata sukladno Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata. 'Budući da je od 1. ožujka 2012. godine na snazi nova stopa PDV-a, ona će biti obračunata u kalkulaciju novih maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno već navedenom Pravilniku', odgovaraju iz OMV-a Hrvatska i napominju da će nove cijene biti dostupne na njihovoj web stranici (www.omv.hr).

Iz Petrola podsjećaju da se maloprodajne cijene oblikuju u skladu s Pravilnikom i da je najviša maloprodajna cijena izračunata sukladno članku 3. Pravilnika uvećana za iznos trošarina i poreza sukladno posebnim propisima. 'Ukoliko dođe do promjena iznosa trošarina i poreza sukladno posebnim propisima, Petrol Hrvatska d.o.o. će najviše maloprodajne cijene kreirati i dalje prema predmetnom pravilniku', kažu u toj tvrtki.

Prema izračunima stručnjaka, koje prenose neki mediji, cijene derivata bi zbog višeg PDV-a od 1. ožujka mogle porasti od 10 do 18 lipa po litri, a prognoziraju da bi u redovnoj korekciji u utorak, 7. ožujka, ponovno mogle rasti zbog rasta cijena derivata na mediteranskom tržištu.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da su marže na naftne derivate tolike da sutra ne očekuje novo poskupljenje derivata zbog povećanja PDV-a.