stabilno poslovanje

S&P povećao kreditni rejting HEP-a

25.07.2022 u 09:59

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je u ponedjeljak da je bonitetna agencija Standard and Poor's (S&P) povećala dugoročni kreditni rejting HEP-a s razine BBB- na razinu BBB, a izglede kretanja ocjene rejtinga ocijenila stabilnim. Povećanje je uslijedilo nakon podizanja dugoročnog rejtinga Hrvatske na razinu BBB+ sa stabilnim izgledima, kažu u HEP-u.

U izvješću se ističe mišljenje agencije S&P kako je povećan kapacitet Vlade Republike Hrvatske za potporu Hrvatske elektroprivrede d.d. u slučaju potrebe te da stabilni izgledi kretanja ocjene rejtinga održavaju očekivanje da će kreditna kvaliteta tvrtke ostati razmjerna BBB- samostalnom kreditnom profilu.

Agencija Standard & Poor's povećala je 14. srpnja dugoročni i kratkoročni rejting Hrvatske na 'BBB+/A-2', uz stabilne izglede, navodeći da će Hrvatska imati koristi od ulaska u euro područje i da će gospodarstvo i dalje stabilno rasti.

U ocjeni S&P-a kaže se da stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će rast hrvatskog gospodarstva ostati stabilan u iduće dvije godine, unatoč rastu inflacije i gospodarskim posljedicama sukoba u Ukrajini.