NOVI turistički biseri

S ovih 10 atraktivnih hotela krećemo u lov na rekordnu turističku sezonu

25.01.2019 u 10:52

Bionic
Reading

Ove godine u domaći turizam, prema podacima Ministarstva turizma, bit će uloženo nešto više od milijardu eura. Od toga će hotelijeri investirati više od 600 milijuna eura u obnovu postojećih i izgradnju novih hotela. Izdvojili smo za vas deset najatraktivnijih projekata

Krajem prošle godine u Hrvatskoj je bilo registrirano oko 1170 hotela s ukupno 172.000 kreveta.

Od ukupnog broja smještajnih kapaciteta, koji iznosi oko milijun kreveta, hoteli sudjeluju sa samo oko 12 posto. Zbog toga je jedna od intencija strateških razvojnih dokumenata do 2020. značajno povećanje hotelskih kapaciteta više kategorije.

U ovoj godini svoja vrata će otvoriti mnogi hoteli s četiri i pet zvjezdica, a mi donosimo naš izbor deset najzanimljivijih.

Hotel Park, Rovinj

  • +16
Grand Park Hotel Rovinj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maistra.com

Adrisova turistička kompanija Maistra u Hotel Park uložila je više od 600 milijuna kuna. Iako je trebao biti otvoren krajem 2018., hotel će prve goste primiti u travnju ove godine. O njemu se govori kao o najluksuznijem hotelu u Hrvatskoj. Imat će 209 soba s pogledom na staru jezgru Rovinja, šest restorana, wellness i spa centar na 3800 četvornih metara, kongresnu dvoranu te šoping šetnicu.

Projekt je izradio arhitektonski biro 3LHD, a unutarnji dizajn potpisuje talijanski studio Lissoni.

Hotel je specifičan po kaskadnoj gradnji. Sve će sobe imati prostrane terase sa zelenim vrtovima, a njih 53 imat će i hidromasažne bazene.

Hotel Palace Elisabeth, Hvar

Nakon temeljite obnove, u koju je uloženo oko 100 milijuna kuna, s radom će ove godine početi hvarski hotel Palace u vlasništvu tvrtke Sunčani Hvar. Hotel će imati pet zvjezdica, 45 luksuznih soba i apartmana veće kvadrature, unutarnji bazen, luksuzni spa te dvije vanjske terase.

Inače, povijest hotela datira još iz 13. stoljeća, a 1899. godine otvoren je pod nazivom Spa Hotel Empress Elisabeth, po omiljenoj austrijskoj carici Sisi, koja je bila izdašna pokroviteljica izgradnje prvog hvarskog hotela. Stoga će novootvoreni hotel Palace nositi njezino ime – Palace Elisabeth, Hvar heritage hotel.

Hilton Garden Inn, Zagreb

Zagreb bi do kraja ove godine trebao dobiti treći Hiltonov hotel, Hilton Garden Inn. Nalazit će se u blizini Green Gold Centra te postojećeg Doubletree by Hilton Hotela na Vukovarskoj cesti.

Tvrtka Zagreb City Hotels najavila je kako će investirati oko 75 milijuna kuna u 150 novih hotelskih soba.

Garden Inn bit će orijentiran na široku publiku, ali i poslovne goste, a na zadnjoj, osmoj etaži imat će kongresno-banketni centar s pet dvorana za 400-tinjak gostiju.

Amfora Resort, Split

  • +12
Hotel Amfora u Splitu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane Fotografije

U proljeće trebao bi vrata otvoriti novi splitski hotel Amfora, smješten u priobalnom pojasu Žnjana. Iza investicije teške 26 milijuna eura stoji poduzetnik Zvonko Kotarac.

Novi hotel imat će četiri zvjezdice i 207 soba s ukupno 500 ležaja te će po tome biti najveći u Splitu.

Hotel je dobio naziv po obiteljskoj kolekciji amfora starih između 1800 i 2500 godina, potpuno očuvanih i zaštićenih kao nacionalno kulturno dobro, koje će u njemu biti i izložene.

Amfora će nakon otvaranja nuditi kongresnu dvoranu od 500 četvornih metara, wellness na tisuću i pol kvadrata, saune s pogledom na more te tri bazena, od kojih će dva imati pogled na more, a jedan mogućnost zimskog zatvaranja staklenom stijenom. Planira se zapošljavanje 80 stalnih i još 40 sezonskih radnika.

Hotel Paris, Opatija

Slavonski poduzetnik Zdravko Josić najavio je otvorenje svog obnovljenog opatijskog hotela Paris za lipanj ove godine. Gostima će ponuditi 190 preuređenih soba, dvoranu za svadbe, wellness i preuređeni stari toranj.

U drugoj fazi obnove Josić planira dograditi još 30-ak soba i podzemnu garažu za goste, a otvorenje ovog drugog dijela najavljeno je za 2020. godinu. Ukupna investicija iznosit će 75 milijuna kuna.

Hotel Roxanich, Motovun

Hotel Roxanich Izvor: Screenshot / Autor: Booking.com

Prije dvije godine počeli su radovi na izgradnji oko 50 milijuna kuna vrijednog Hotela Roxanich.

Na 3000 kvadrata hotel ima 28 klasičnih soba i četiri apartmana te dodatne sadržaje poput maloprodajne trgovine za vina, mali klub, wellness, garažu za 36 vozila te veliki vinski podrum, u koji je investitor Mladen Rožanić uložio dodatnih 32 milijuna kuna.

Hotel Ambasador, Split

Novi izgled hotela Ambasador Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal

U Splitu je ove godine planirano otvaranje i hotela Ambasador na gradskoj rivi, u koji je uloženo 17 milijuna eura.

Novi hotel imat će 101 sobu i apartman, 240 mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 parkirališnih mjesta, a otvorenje je najavljeno za početak turističke sezone.

Ambasador je još prije dvadeset godina kupio pokojni nogometni trener Tomislav Ivić, no obnova je zapinjala zbog stečaja Komercijalne banke, a potom i niza poteškoća u koje su upale tvrtke s kojima je sklopljeno poslovno partnerstvo. Ivićevi nasljednici zatim su cijeli projekt prodali Nijemcu Klausu Alexu Birkenstocku, neslužbeno tituliranom kao 'kralj cipela', koji je konačno pokrenuo investiciju.

Hotel Bellevue, Dubrovnik

  • +48
Hotel Bellevue Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jadranski luksuzni hoteli

Krajem listopada prošle godine krenula je obnova hotela Bellevue, koja košta oko 36 milijuna kuna, odnosno više od 400 tisuća kuna po sobi. Bellevue je dio grupacije Jadranski luksuzni hoteli (JLH) u vlasništvu obitelji Lukšić.

Otvorenje je planirano u proljeće, i to nakon što, prema idejama portugalskog studija za dizajn Tereza Prego, bude dovršena temeljita obnova.

Valamar Collections Mare Suites, Poreč

Najveća istarska turistička kuća Valamar Riviera ove godine otvara luksuzni obiteljski hotel Valamar Collections Mare Suites s pet zvjezdica, sagrađen na mjestu bivšeg apartmanskog naselja Pinia Sunny Residence.

Uz hotel se nalazi atraktivna pješčana plaža, a od dodatnih sadržaja gostima će na raspolaganju biti 200 četvornih metara bazena, plaže, restorani i brojni drugi sadržaji prikladni za obitelji s djecom.

IT Hotel, Zagreb

Imobilia tehno, tvrtka kći kompanije za izgradnju aluminijskih fasada KFK, stoji iza IT Hotela koji se od srpnja 2017. gradi na području Zaprudskog otoka u Zagrebu. Novi hotel će imati 96 soba na oko osam tisuća četvornih metara. Planirana kategorizacija je četiri zvjezdice.

Od dodatnih sadržaja hotel će imati kongresnu dvoranu, restoran, irski pub, teretanu i punionicu za električna vozila.