ispušni sustavi

Ruski Nornickel će imati viška paladija, prodaju ga unatoč sankcijama

31.05.2023 u 17:28

Bionic
Reading

Ruski Nornickel izvijestio je u srijedu da u idućoj godini očekuje višak na globalnom tržištu paladija, važne sirovine za ispušne sustave automobila, zahvaljujući pojačanom recikliranju koje će nadmašiti oporavak potražnje

Višak će u idućoj godini iznositi 300.000 unci (9,33 tone), nakon manjka u ovoj godini od 200 tisuća unci (6,22 tone), procjenjuju u Nornickelu, ublaživši procjenu ovogodišnjeg manjka za 100.000 unci.

Nornickel čini 40 posto globalne primarne proizvodnje paladija, metala koji se koristi u ispušnim cijevima vozila za neutralizaciju štetnih emisija.

"Automobilski sektor, koji troši više od 80 posto paladija, polako se oporavlja nakon covida-19 i poremećaja u nabavnim lancima u 2020. i 2021. godini", ističu u kompaniji.

"Očekuje se da će to dovesti do rasta potražnje za metalima u ovoj godini za jedan posto", dodaju.

U 2022. potražnja je nadmašila proizvodnju, a trend je nastavljen i u ovoj godini, napominju, dodajući da su automobilske tvrtke i proizvođači katalizatora premostili razliku prodajom zaliha, koja će vjerojatno završiti u drugoj polovini ove godine.

Nornickelova neto dobit smanjila se lani za 16 posto zbog zastoja u nabavnom lancu koje su izazvale zapadne sankcije Rusiji.

Nornickel proizvodi i 20 posto svjetskog nikla i očekuje da će ponuda tog metala u ovoj godini nadmašiti potražnju za 200 tisuća tona, uglavnom u skladu s očekivanjima Međunarodne grupe za istraživanje nikla. U idućoj godini višak bi se po njima trebao smanjiti na 180 tisuća tona.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik