NUKLEARNA OPASNOST

Ruske snage približvaju se velikoj nuklearki, stručnjaci ozbiljno zabrinuti

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 28.02.2022 22:32
  • Objavljeno 28.02.2022 u 22:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia

Ruske oružane snage nadomak su najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, priopćila je u ponedjeljak (IAEA), opetujući "snažnu zabrinutost" petog dana rata.

Šest reaktora elektrane Zaporižja (na istoku) zasad su "sigurni", po informaciji koju je primila UN-ova agencija koju ukrajinske vlasti redovito obavještavaju o stanju na terenu.

Ruske snage "djeluju u blizini elektrane", ali ju još nisu zauzele, dodaje IAEA.

Glavni direktor agencije Rafael Grossi još je jednom upozorio na "svaku akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost" nuklearnih elektrana u zemlji.

Sastanak Vijeća guvernera treba se u srijedu održati u Beču, sjedištu agencije, kako bi se razgovaralo o "stvarnoj opasnosti" kojoj su nuklearke izložene zbog sukoba.

Ukrajina ima četiri nuklearke u funkciji koje osiguravaju oko polovine potreba za električnom energijom i više odlagališta radioaktivnog otpada, među kojima Černobil, gdje se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u povijesti.

IAEA je u nedjelju izvijestila o dvama incidentima koji su se dogodili na odlagalištima otpada, od kojih je jedan u Kijevu pogođen raketom. "Nismo primili informacije o oštećenju zgrade ni o radioaktivnom zračenju", navodi UN-ova agencija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!