UNOSAN BIZNIS

Rusija izvozi 'plavu krv' širom svijeta

29.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Perftoran je iznimno efikasna zamjena za krv koja se proizvodi u Rusiji. On se danas izvozi u zemlje Europske unije, Kinu, Indiju i Latinsku Ameriku. Odgovara svakoj krvnoj grupi i ne prenosi bolesti. Preparat se pojavio na tržištu prije samo nekoliko godina, iako su ga sovjetski znanstvenici otkrili još krajem 1970-ih, piše Ruski vjesnik

Perftoran, ili 'plavu krv' Rusija izvozi širom svijeta, piše Ruski vjesnik. Ovaj preparat su otkrili sovjetski znanstvenici pod rukovodstvom Feliksa Belojarceva krajem 1970-ih, ali je njegova proizvodnja počela tek prije nekoliko godina. Lijek je iz nepoznatih razloga bio zabranjen u SSSR-u, a njegov tvorac je poslije hajke u medijima i pretresa u kući po službenoj verziji 'izvršio samoubojstvo'.

Perftoran je ponovno postao aktualan prije desetak godina, kada je američka kompanija Alliance Pharmaceutical, koja se bavi sličnim projektom, nakon vlastite ekspertize ovog lijeka skrenula pozornost na kvalitetu ruskog preparata. Čim je Perftoran priznala jedna od najvećih međunarodnih kompanija, odmah se povećalo zanimanje za njega na globalnom tržištu. Tada se preparat počeo izvoziti, najprije u zemlje Zajednice neovisnih država i Istočne Europe, a potom i u Europsku uniju, Kinu i Indiju. Njegova 'svjetska turneja' zaokružena je kada su ga počeli naručivati SAD i Latinska Amerika.

Liječnici smatraju da je Perftoran učinkovitiji od tradicionalnih vrećica za transfuziju s koncentriranim eritrocitima, jer ne prenosi bolesti i odgovara svakoj krvnoj grupi. Za razliku od krvi davatelja, ovaj preparat se može pet puta zamrzavati i odmrzavati, a rok trajanja mu je do dvije godine, dok se koncentrirani eritrociti mogu koristiti samo mjesec i pol dana.

Možda je upravo cijena transfuzije krvi razlog što u ruskim medicinskim krugovima Perftoran nije toliko popularan kao krv dobrovoljnih davatelja. Prema riječima Rubena Ajrapetjana, samo prva transfuzija za jednog pacijenta košta oko 50 tisuća rubalja (preko 1.200 dolara). To znači da bi jedna ruska bolnica morala trošiti desetine milijuna rubalja (preko 240 tisuća dolara) mjesečno, s obzirom na prosječan broj transfuzija.

'To je svakako ekonomski vrlo nerentabilno, i zato se češće koriste vrlo jednostavne i jeftine otopine, koje odlično vrše funkciju zamjene za krv, jer je organizmu za održavanje normalnog funkcioniranja potrebno oko 10 posto uobičajene količine šećera', ističe Ajrapetjan. 'Drugim riječima, svaka adaptirana otopina uspješno zamjenjuje krv. Što se Perftorana tiče, on je odličan kod kroničnih oboljenja, kod dugotrajnog liječenja i rehabilitacije organizma nakon gubitka velike količine krvi. U tim situacijama pokazao se kao izvanredan prenositelj potrebnih materija.'

Da bi se situacija s krvlju poboljšala općinske vlasti u mnogim regijama počele su djelimično nadoknađivati davaocima financijske gubitke. Nedostatak krvi odrazio se na situaciju u medicini. Ministarstvo zdravlja je za nekoliko godina povećalo kupovinu zamjene za krv za preko 72 posto. Za te potrebe je 2007. utrošeno 29 milijardi i 700 milijuna rubalja (oko 7 milijuna dolara), a 2011. je ta suma iznosila 51 milijardu i 300 milijuna rubalja (preko 12 milijardi dolara). Prema podacima kompanije BusinesStat, proizvodnja zamjene za krv će se u razdoblju od 2012. do 2016. povećati na 53 milijuna i 200 tisuća pakiranja. Pa ipak, Perftoran nije na prvom mjestu po popularnosti, prije svega zbog visoke cijene.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE