NEOBRAĐENO 22.000 PRIJAVA

Rok za povrat poreza za 2009. rastegnut do lipnja 2011.

16.03.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Premda je Porezna uprava obvezna građanima vratiti preplaćeni porez, za to ne postoji nikakav zakonski rok. Poreznici su, doduše, po zakonu obvezni donijeti porezno rješenje najkasnije u roku od godinu dana nakon isteka roka za podnošenje porezne prijave, ali sudeći po pritužbama naših čitatelja, čini se da su ove godine probili i taj rok

Poreznoj upravi obratili smo se tragom pritužbi nekolicine čitatelja, koji još nisu dobili povrat poreza za 2009. godinu. Prema njihovom svjedočenju, službenici Porezne uprave u Zagrebu rekli su im da ima još dosta neriješenih predmeta te da će se isplate vjerojatno produžiti do lipnja.

Kako na naš službeni upit u Poreznoj upravi nisu odgovorili upravo na najosjetljivije pitanje o krajnjem roku za isplatu poreza na dohodak, nameće se zaključak da je produženi rok isplate o kojem su nas izvijestili naši čitatelji realnost.

Na ostala pitanja vezana uz broj neobrađenih prijava i dinamiku isplate dobili smo formalne odgovore, kojima poreznici dobacuju odgovornost za kašnjenje u obradi prijava.

Prema evidencijama Porezne uprave, dva posto (oko 22.400) poreznih prijava za 2009. godinu još nije obrađeno.

Iz Ministarstva financija nas uvjeravaju da se uglavnom radi o prijavama koje imaju nedostatke. 'Navedene prijave jednim dijelom nisu obrađene zato što porezni obveznici nisu priložili svu potrebnu dokumentaciju, a dio iz razloga što poslodavci nisu podmirili obveze poreza i prireza na dohodak za svoje posloprimce', tvrdi se u dogovoru.

Ipak, ostaje nejasno ima li među neobrađenim prijavama i onih 'bez repova', budući da nas naši čitatelji uvjeravaju da su njihove upravo takve.

Da je kašnjenje uobičajena praksa hrvatskih poreznika, možemo zaključiti iz odgovora da je dinamika obrade prijava i isplata nepromijenjena u odnosu na ranije godine.

Na kraju ostaje vječno pitanje, zašto država može nekažnjeno kasniti s povratom poreza, dok porezni obveznici za isti prekršaj snose dobro poznate sankcije – od naplate zateznih kamata do blokade računa.