GUVERNEROVO BI - NE BI

Rohatinski je ipak radio jedno, a mislio drugo

02.09.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Guverner Željko Rohatinski, kojeg su mediji zadnjih mjeseci stavljali u kombinacije s raznim političkim strujama, od Darinka Kosora do Tomislava Karamarka, a HNB i Rohatinski su službeno u više navrata demantirali njegov interes za politiku, iznenada je objavio, nekoliko dana nakon otkrića da je posrnulu tvrtku njegove supruge kupio Ivica Todorić, da ipak ide u politiku. Pritisnut skandalom u kojem je razotkriven kao egzistencijalni ovisnik o najjačem poduzetniku u zemlji, sada je svom profilu dodao još jedno određenje: nedosljednost

Kako u tri tjedna demantirati samog sebe, pokazao nam je sinoć guverner Rohatinski, blijed i nervozan, najavljujući obranu od neugodne afere kroz politički angažman s kojim je koketirao od prošle godine. 'Zar vam izgledam kao netko tko jedno govori, a drugo radi?', kazao je guverner Rohatinski 10. kolovoza gostujući u 'Dnevniku' HTV-a i demantirao političke ambicije i ulazak u izbornu trku. 'Da, baš tako izgledate', misao je kojoj sinoć vjerojatno nije odolio ni najveći njegov zagovornik, a njih, ako je vjerovati istraživanjima, i nije bilo malo.

Natezanje oko njegovog političkog angažmana traje od kraja prošle godine, prvo ga je na listu želja uvrstio HSLS, pa je guverner pustio nekoliko dana da osjeti reakciju javnosti, da bi priču potom opovrgnuo. Politički projekt Rohatinskog gradio se kroz agencije za istraživanje javnog mijenja, koje su ga uvrštavale među političare koji će nas spasiti iz krize, jer će državom vladati kao priznati stručnjak. Bez sumnje, uspio je održati tečaj čvrste kune, ali činjenica da to u zemlji kojoj valuta predstavlja ukras nije spasilo milijune dužnika javnosti je izmicala sve do dramatičnog rasta švicarskog franka, no to je neka druga tema.

U društvu potrošenih političara ozbiljan guverner na tim je istraživanjima nadmašivao Milanovića i premijerku Kosor, pa je 'Dnevnik' u udarnim vijestima informirao naciju kako građani spas vide u Rohatinskom, ali on se, eto, ne želi kandidirati. U poslovnim je kuloarima neobičan sastanak poduzetnika koji su trebali u hotelu Westin kroz organizaciju Todorićeve agencije Unex pohvaliti mjere HNB-a tumačen kao fronta Rohatinskog protiv Kosorice kojeg gura Ivica Todorić, no nesuvisla akcija završila je tako što skup na kraju nije održan, nego je samo dio ekipe zalutao na krivu adresu, u Popijačevo gospodarstvo. HNB je tada tvrdio da Rohatinski nema veze s potezom oduševljenih poduzetnika, koji su ga htjeli pohvaliti za oslobađanje 6,3 milijardi kuna, a krajem ožujka HNB je i službeno demantirao političke ambicije svog šefa. Samo malobrojni kritičari primijetili su kako je oslobađanje likvidnosti koincidiralo s Todorićevom ponudom za kupnju udjela u slovenskom Mercatoru.

Ozbiljan udarac značajnom ugledu guvernera, ne računajući povremene kritičare s desna, Gorana Marića i Josipa Friščića, i potvrdu teze da je s najmoćnijim poduzetnikom Hrvatske u neobično bliskim odnosima, donijelo je otkriće Poslovnog dnevnika, prema kojemu je tvrtku njegove supruge, zajedno s kućom u kojoj žive, preuzeo Agrokor. Mučno izvlačenje, u kojem on za tu transakciju nije znao, a zatim ipak jest, do toga da su kuću odmah nakon prodaje otkupili, sinoć je finiširao na najgori mogući način, najavom bijega u zaštićenu političku zonu.

Ne samo da neće dati ostavku, štoviše, uz dozu dubokog gnušanja prema nemoralu dijela politike i medija, guverner centralne banke na krilima afere najavljuje ulazak u političku arenu, što bi u nekim uređenijim državama bila posve suluda predizborna kampanja. Nije poznato hoće li na kraju zaista i na čijoj listi zaigrati, izvjesnim se čini samo da ne bi imao problema u pronalasku snažnog sponzora za izbornu kampanju.