vlasnik orbica

Roglić: ‘Ne znam kako će Rusija preživjeti, ali bilo bi dobro da bankrotiraju‘

08.03.2022 u 23:21

Bionic
Reading

Branko Roglić, jedan od najbogatijih Hrvata koji ima tvrtku koja posluje u 20-ak zemalja diljem Europe, uključujući Rusiju i Ukrajinu, gostovao je u Dnevniku Nove TV

"U Ukrajini imamo 50 ljudi. U Rusiji imamo 150 ljudi, veću tvrtku. U ovom trenutku znamo da su se naši zaposlenici izjasnili protiv rata i mi smo onima u Ukrajini platili dvije plaće čim je agresija počela, ponudili smo im preseljenje u Poljsku - svi su odbili i ostali u svojoj domovini", rekao je Roglić na početku razgovora za Novu TV.

"U ovom trenutku gotovo svi lanci distribucije su prekinuti i to će se odraziti na cijene proizvoda u svakoj zemlji i Rusiji koja ne znam kako će preživjeti", kazao je.

Najveći rast cijena bit će, kazao je, za prehrambene proizvode. Prošle godine najavio je povećanje inflacije za 30 posto, a sada smatra da će biti i veća od toga. "Vlada je između čekića i nakovnja. Ne može puno pomagati u gospodarstvu jer mora platiti svoje troškove, to nije jednostavno. Nitko dosad nije doživio udare na Vladu kao što je doživio premijer Plenković", komentirao je Roglić.

Smatra da će Putin zabraniti izvoz u Europu. "Sigurno će to učiniti. Čekamo kontrasankcije. Nije lako ni Europskoj uniji. Rusija ne može dugo izdržati", naveo je.

Bankrot Rusije neki predviđaju 15. travnja kada moraju vratiti prvi kredit međunarodnim institucijama. "To bi bilo dobro, da se riješimo još jednog diktatora i dobijemo još jednu demokratsku zemlju koja će biti partner Europi", rekao je.

"Oni su mislili da će prošetati kroz Ukrajinu i tako se ponašati. Da će na čelo dovesti svoga čovjeka - to se nije dogodilo. Pokazalo se da su Ukrajinci puno jači protivnik nego što su očekivali. Velika je prednost i pogodnost da se Europa ujedinila. Mislim da bi se rat trebao završiti pregovorima i da bi se Rusi trebali vratiti u granice svoje države", mišljenja je Roglić.

Pitanje je što će biti s hrvatskim gospodarstvom.

"Imamo sreću da imamo Slavoniju pa će Slavonci imati razloga više saditi. Morat će se vagati na tržištu. Vrijedit će tržišni uvjeti", zaključio je Roglić za Dnevnik Nove TV.