orbico grupa

Roglić u Ukrajini ima 50-ak radnika, ponudio im je financirati troškove preseljenja: 'Svi su odbili'. Otkrio je što njegovi ruski radnici misle o ratu

02.03.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Orbico Grupa ima svoje tvrtke u Ukrajini i u Rusiji. Branko Roglić, osnivača i vlasnika Orbica, izjavio je kako u Ukrajini trenutno ima pedesetak radnika, svima je ponuđeno plaćeno preseljenje, ali su to svi oni odbili

Na tržište Ukrajine Orbico je ušao prije šest-sedam godina.

'Osnovali smo tvrtku i ušli smo s jednim proizvodom i to proizvodom za profesionalnu njegu kose, ali na tom tržištu smo imali velike planove i još uvijek ih imamo. Slično kao što smo napravili u Bosni i Hercegovini odmah nakon rata, kada smo bili među prvim kompanijama koja je ušla i investirala u tu zemlju, tako ćemo napraviti i u Ukrajini. Biti među prvima koji će snažnije odmah po smirivanju sukoba pojačati gospodarske aktivnosti u Ukrajini. Kao što smo bili prva tvrtka, koja je ozbiljno ušla i investirala u BiH nakon rata, 1996., tako razmišljamo o bitnom povećanju našeg posla u Ukrajini, kad ovaj rat prestane. Iskreno se nadam da će se to uskoro dogoditi i da će se svi sporovi rješavati mirnim putem', rekao je Roglić za Jutarnji list.

Roglić pojašnjava da je Orbico na ukrajinsko tržište vrlo oprezno ulazio, slično kao i u Poljskoj, ali da planovi Orbica na ukrajinskom tržištu nisu manji nego u Poljskoj. Procjenjuje da bi nakon uvođenja cjelokupnog asortimana na ukrajinsko tržište prihodi Orbica mogli vrijediti oko milijardu eura.

Roglić naglašava da je prijateljstvo između Hrvatske i Ukrajine ogromno.

'Ukrajina je nas priznala među prvima i mi to nikada ne smijemo zaboraviti. Njihovo priznanje nam je tada jako puno značilo. Logično je da mi budemo uz njih sada kada je njima teško. Našim radnicima u Ukrajini, a trenutno nam tamo radi pedesetak radnika, ponudili smo da ćemo financirati troškove preseljenja, ali su oni svi odbili preseljenje', napominje Branko Roglić.

  • +11
Sva lica Branka Roglića Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Roglić kaže da je u ovoj situaciji prioritet Orbica bio pobrinuti se za svoje radnike u Ukrajini.

'Već u četvrtak ujutro smo našim radnicima u Ukrajini unaprijed isplatili dvije plaće, kako bi si mogli kupiti zalihe hrane i pića. Ponudili smo njima i njihovim obiteljima mogućnost organizacije i plaćanje smještaja u drugim zemljama. Našim Ukrajincima u Orbico Poljska, a njih je stotinjak, ponudili smo svu pomoć oko potencijalnog premještanja njihovih obitelji u Poljsku. Našim ljudima smo osigurali nastavak posla, plaće i radna mjesta. Pored toga Ukrajini još pomažemo tako da će naše tvrtke Orbico Rumunjska i Orbico Poljska svaka skupiti te donirati po jedan kamion potrebnih stvari za ljude u Ukrajini koji žive u skloništima. Koordiniramo naše ljude u zemljama koje graniče s Ukrajinom a koji su spremni pomoći, kako u donacijama ili u spremnosti organizacije smještaja', kaže Roglić koji dodaje da Orbico u Rusiji ima oko 150 radnika te da je i njima isto ponuđena pomoć.

'Svi su se oni samostalno izjasnili protiv rata. Nitko od naših zaposlenika u Rusiji ne smatra da je rat potreban niti da je rat rješenje. Svi su za mirno rješenje spora', rekao je Branko Roglić za Jutarnji list.