POPODICA

Roditelji ove godine imaju pravo na veći povrat poreza, a poznati matemaričar ima besplatnu aplikaciju koja rješava sve glavobolje

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 18.02.2021 08:58
  • Objavljeno 18.02.2021 u 08:58
Toni Milun - ilustracija

Toni Milun - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomi Milun

Roditelji, jeste li platili previše poreza i prireza tijekom 2020. godine i ako jeste kako ga dobiti nazad? Iako Porezna uprava automatski vraća preplaćeni porez, ipak vam ne može provjeriti možete li bolje rasporediti djecu na poreznim karticama da dobijete još veći povrat poreza. Protekla godina bila je prepuna izazova, ali evo jedna pozitivna vijest koja će obradovati mnoge roditelje.

Profesor Toni Milun je zajedno sa svojim studentima Visokog učilišta Algebra Marinom Miletićem i Bornom Skračićem napravio POPODICU – aplikaciju za povrat poreza. POPODICA je skraćenica od POvrat POreza za DIjete (ili DICU), a pomaže roditeljima da provjere jesu li tijekom 2020. godine optimalno podijelili osobni odbitak za djecu, a ako nisu nudi rješenje i računa koliko će dobiti povrata poreza za 2020. godinu. Nalazi se na novom portalu S Milunom do milijuna (Popodica) i posve je besplatna za korištenje. Bitno je do kraja veljače anonimno ubaciti podatke o primanjima u aplikaciju, predati popunjen ZPP-DOH obrazac poreznoj upravi i čekati ljeto da sjedne uplata novca.

Ove godine se povrat poreza za mlade osobe računa malo drugačije nego svih prethodnih godina jer mladi do 30 godina imaju pravo na povrat pola uplaćenog poreza i prireza, a oni do 25 na cjelokupan uplaćeni iznos. Zato je posebno važno da mladi roditelji provjere imaju li pravo na dodatni povrat poreza.

Evo primjer u kojem će mladi bračni par ostvariti pravo na povrat poreza u iznosu jedne mjesečne plaće, ali ako ga ne zatraže neće dobiti niti kune. Bračni par Marko (29 godina) i Ana (31 godinu) imaju dvoje djece. Marko ima nešto veću bruto plaću pa je oba djeteta stavio na svoju poreznu karticu. Marko mjesečno prima neto oko 6500 kuna, a Ana oko 5300 kuna.

'U ovom slučaju POPODICA nudi optimalnu razdiobu po kojoj će preseliti dio osobnog odbitka djece na Aninu karticu. Kao posljedica Marko će dobiti godišnje porezno rješenje po kojem će trebati uplatiti oko 140 kuna, ali Ana će dobiti 6230 kuna povrata poreza i prireza, što znači da par zajedno dobije više od 6000 kuna povrata poreza. Važno je napomenuti da u slučaju da ne predaju ispravno popunjen ZPP-DOH obrazac neće dobiti ništa', priopćeno je.

Sve što trebate je unijeti podatke o primanjima u POPODICU i preuzeti rješenje. U aplikaciji su linkovi na tri video upute s objašnjenjem kako je koristiti, gdje u sustavu e-Građani pronaći sve potrebne podatke i kako popuniti ZPP-DOH obrazac.

POPODICA je namijenjena najčešćim slučajevima: za roditelje koji imaju jedno ili dvoje djece. Nažalost, naš porezni sustav je vrlo kompliciran i ostali slučajevi nisu baš jednostavni za jednu aplikaciju koju su volonterski napravili studenti preddiplomskog studija Algebre i ponudili je na besplatno korištenje tisućama roditelja u Hrvatskoj.

Čak i ovako za svaki unos podataka o prihodima i uplaćenim iznosima poreza jednog para roditelja postoje 72 kombinacije koje su morali pratiti, a one ovise o broju djece, godini rođenja roditelja i imaju li prebivalište u potpomognutom području. Zato će Milun i njegov tim pratiti komentare korisnika na FB stranici S Milunom do milijuna i ako bude potrebe usavršavati Popodicu. POPODICA je prvi projekt na novom portalu S Milunom do milijuna, na kojem će građani naučiti mnoge korisne stvari iz područja financija: kako zaraditi više, koji kredit odabrati, koja pitanja postaviti kad uzimate životno osiguranje, kako najjednostavnije umnožiti svoj novac: štednjom ili ulaganjem u fondove, kriptovalute i još puno toga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!