POSLOVNI PUT

Rizik je bio veći od poštenja u slučaju Marije Šole

13.04.2013 u 15:09

Bionic
Reading

'Raditi pošteno i to pod cijenu osobnog rizika', isticala je kao svoj životni moto poduzetnica Marija Šola, koja je uhapšena zajedno s trojicom sinova zbog sumnje da su pronevjerili gotovo 85 milijuna kuna. Šala o nagradi menadžera Croma kao ugovoru s vragom nakon kojeg obavezno slijedi hapšenje, pokazala se točnom i u njezinom slučaju. Ne samo to, u akciji Mama Mia 'palo je' čak dvoje Crominih menadžera godine, zajedno s Marijom Šola, jučer je uhapšen i bivši šef Dalekovoda - Luka Miličić

Marija Šola karijeru je započela u Mesnoj industriji Sljeme, gdje je strelovito napredovala, primljena je kao pripravnica 1974., da bi godinu kasnije u 23. godini postala šefica plana i analize, a 1977. pomoćnica direktora. Uskoro je preuzela sesvetsku tvornicu Termomehanika, gdje je bila direktorica do 1992. Nakon toga odlazi u PBZ odakle ju je 1995. Martin Katičić, HDZ-ov bankar, poslao da preuzme Namu, nakon što je banka stekla zagrebačke robne kuće.

U intervjuu za Poslovna.hr, u kojem ističe svoj životni moto o poštenju, kao najveći poslovni uspjeh navela je upravo razdoblje u Nami, jer je uspjela sačuvati 3.700 radnih mjesta, no 'prirodnim odljevom' smanjen je broj radnika za 1.700. Zbog toga su je HGK i CROMA proglasili poduzetnicom godine. Druga strana ove priče su nezadovoljni bivši mali dioničari Name, koji su optuživali PBZ, Šolu i stečajnog upravitelja da su izvlačili novac iz tvrtke. U intervju Feral Tribuneu devedesetih 'Bila sam nemoćna' tvrdila je da je Nama upropaštena prije njezina dolaska te da je otišla iz tvrtke jer se nije mogla dogovoriti s fondovima-suvlasnicima i pasivnom državom.

Nakon Name prelazi u Partner bankuBože Čule, mešetara nekretninama iz sjene. Tamo je bila je predsjednica uprave od 1998. do 2008., kada ju je na istom mjestu zamijenila Martina Dalić, kasnija HDZ-ova ministrica. U Partner banci zaposlila je svog najstarijeg sina Sandija, koji je pak 2005. postao predsjednik uprave Karlovačke banke u kojoj je angažirao majku kao savjetnicu. Nije to prvi put da je radila u istom poduzeću sa sinom; poslovni registri bilježe da je Sandi Šola bio direktor u Termomehanici, u dobi od 23 godine.

Neposredno nakon dolaska u Karlovačku banku, Sandi je proveo i dokapitalizaciju nakon koje je preuzeo i vlasničku kontrolu. Zajedno s nekoliko poznatih sportaša, obitelj Šola uložila je u banku 93,7 milijuna kuna. U narednom razdoblju velik dio bankarskog kreditnog potencijala usmjeren je u nekretninski biznis povezan s obitelji Šola.

Budući da je tržište nekretnina uskoro zapalo u duboku krizu, banka se vrlo brzo našla u problemima. Nakon propasti Credo banke 2011., Karlovačka banka označena je kao 'najslabija karika' u bankarskom sustavu što je dodatno uzdrmalo poslovanje. Zbog problematičnog upravljanja, HNB je prošle godine u tišini smijenio Šolu i postavio novu upravu na čelu s Josipom Delašom. O šarolikim vezama obitelji Šola, od politike preko sporta i liječničkih krugova, govori zanimljiv podatak da u NO Karlovačke banke od 2008. sjedi Josip Paladino, poznati zagrebački liječnik.

S Borisom Vidićem, kojeg se tereti kao posrednika u primanju mita Podravkinih menadžera iz afere Spice, preuzeo je 2009. karlovačku tvornicu Lola Ribar. Prije toga Šola je bio predsjednik nadzornog odbora City Expressa, Vidićeve tvrtke koja je sada u vlasništvu američkog fonda. Bivši suvlasnici City Ex-a Boris Vidić i Digitel, kasnije se pojavljuju kao dioničari Karlovačke banke.

Godine 2007., Sandi osniva tvrtku Kaba nekretnine u kojoj je Marija Šola direktorica. U zlatnom razdoblju nekretninskog buma tvrtka je imala promet od 20-ak milijuna, ali posljednjih godina prihodi su drastično smanjeni, uz gubitak u poslovanju. No to je tek jedna od desetak nekretninskih tvrtki povezanih s obitelji; spominje se Opatovina projekt, a mediji su registrirali i Venditu, koja je pokrenula narodnjački klub H20 na mjestu nekadašnje Močvare.

Marijino je djevojačko prezime Šarić, njezina braća Mate i Marijan Šarić uspješni su poduzetnici, oba su suvlasnici Kaba banke, a Marijan je bio vlasnik Europatradea, zastupnika Samsunga. Prema kuloarima, Marijan je bio blizak s pokojnim Gojkom Šuškom, što im je moglo itekako koristiti devedesetih. Spominje se da su bliski s Milanom Bandićem, što zvuči sasvim logično s obzirom na to da je Šolina obitelj u dva navrata pokušala realizirati nekretninski biznis s Gradom, na svoju korist i na štetu građana.


Danas su, uz Sandija Šolu, među najvećim dioničarima posrnule Karlovačke banke, Ivan Devlahovic (Lukšić grupa) i braća Marije Šole - Mate i Marijan Šarić. S udjelima ispod pet posto slijede: Digitel, Fond hrvatskih branitelja, nogometaš Dario Šimić, Ivaniševićeva supruga Tatjana Dragović i Boris Vidić.

Uskok sumnja da je Šolinim malverzacijama pronevjereno oko 85 milijuna kuna, od čega se na banku odnosi najmanje 37,5 milijuna kuna, a što tržište misli o kvaliteti Karlovačke banke, pokazuje podatak da dionica danas vrijedi tek desetak posto u odnosu na cijenu iz vremena dokapitalizacije.