SPAŠAVANJE PRORAČUNA

Rigoroznom naplatom protiv rastućeg deficita

26.07.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Na kraju prvog polugodišta proračunski manjak iznosio je 11,4 milijarde kuna ili 3,4 posto BDP-a, a u Ministarstvu financija očekuju smanjenje deficita na 3 posto BDP-a, prvenstveno povećanjem poreznih prihoda

Državni proračun je u prvih šest mjeseci uprihodio 52,3 milijarde kuna, što je za 1,4 posto manje nego lani u istom razdoblju, dok su rashodi iznosili 63,7 milijardi kuna, što je 4,9 milijardi kuna više u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Na prihodovnoj strani najviše (54,5 posto) su porasli prihodi od pomoći dobivene kroz fondoveEU-a te prihodi od PDV-a (+7,5 posto), dok je najviše podbacio porez na dobit, manji 34 posto nego lani. Do snažnog rasta prihoda od PDV-a, kako objašnjavaju u Ministarstvu financija, došlo je zbog ukidanja nulte stope PDV-a i podizanja opće stope PDV-a s 23 posto na 25 posto te pozitivnih učinaka fiskalizacije. Velik pad prihoda od poreza na dobit pak tumače uvođenjem porezne olakšice na reinvestiranu dobit.

Probijanje proračuna na rashodovnoj strani, pojašnjavaju u Ministarstvu financija, prvenstveno je rezultat podmirivanja nagomilanih obaveza u zdravstvu u iznosu od 3,3 milijarde kuna te ranije isplate planiranih subvencija poljoprivrednicima. Uz to, povećane su subvencije brodogradnji za 77 milijuna kuna, subvencije HŽ-u za 32 milijuna kuna, subvencije HBOR-u za 25 milijuna kuna te su plaćene obaveze prema ugovoru o koncesiji za BINA-Istru u iznosu od 58 milijuna kuna. Osjetno su povećani i rashodi za kamate (464 milijuna kuna) te rashodi za mirovine (461 milijun kuna).

Na rashodima za zaposlene ostvarene su uštede od 365 milijuna kuna, ali je to manje od planiranog pa u Ministarstvu ne vjeruju da će na godišnjoj razini uspjeti ostvariti planiranu uštedu od 1,2 milijarde kuna.

U Ministarstvu vjeruju da će do kraja godine uspjeti smanjiti deficit na planiranih tri posto prvenstveno pojačanom naplatom poreznog duga.