SINDIKALISTI O SVOJIM PRIMANJIMA

'Rezat ćemo plaće kad za to dođe vrijeme'

05.03.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Za gospodarsku krizu nisu krivi radnici, već Vlada koja ne zna voditi državu, te poduzetnici koji loše upravljaju poduzećima. Zbog toga je neprihvatljivo da se najveći teret antirecesijskih mjera stavlja na teret radništva, istaknula je danas Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

SSSH predstavio je svoj paket mjera za borbu protiv krize koji bi trebao spasiti posrnulo gospodarstvo, ali uz što manje otkaza i zadiranja u radnička prava. Tako sindikalisti predlažu osnivanje Fonda za pomoć trgovačkim društvima koji bi trebao subvencionirati samo ona poduzeća koja se obvezuju zadržati zaposlenike.

Mnogi poslodavci, ističu u SSSH-u, iskorištavaju krizu da se riješe viška radnika, a onda oni koji su pošteđeni rade dan i noć a da im to nije plaćeno.

'Getro je otpustio 200 radnika, a sada dobivamo informacije da radnici rade kao robovi. Idući tjedan idemo na sastanak s državnim inspektoratom i tražit ćemo da se provede stroga kontrola u cijeloj državi kada je riječ o neplaćenom prekovremenom', istaknula je Knežević.

Od Vlade SSSH traži da se što prije izmijeni Zakon o kamatama kako bi se točno utvrdilo do kojeg iznosa mogu rasti kamatne stope. Vrijeme je, smatraju sindikalisti, da banke smanje prihode i preuzmu veće rizike. Također, predlažu da se razmisli o uvođenju osobnog bankrota kako bi se zaštitila imovina potrebna za život onima koji ne mogu vraćati kredite.

Za bolje punjenje državnog proračuna, SSSH predlaže reformu poreznog sustava koji prije svega cilja na džepove najimućnijih. Traže da se privremeno uvede dodatno oporezivanje luksuzne imovine (helikoptera, automobila, vila), što bi omogućilo da se uvede dodatna, manja stopa PDV-a na odjeću i hranu za djecu

Sindikalisti su pozdravili inicijativu HDZ-a da se za 10 posto smanje plaće državnim dužnosnicima, ali su tu odluku, rekla je Knežević, trebali donijeti Vlada i Sabor. Na novinarsko pitanje razmišljaju li o rezanju svojih plaća, potpredsjednik SSSH-a Ivan Tomac dgovorio je da za to 'još nije vrijeme'.

'Što bi to značilo za hrvatsko gospodarstvo? Nama se i onako smanjuju plaće jer zbog otkaza imamo sve manji broj članova', ustvrdio je Tomac.

Prema podacima SSSH-a, samo u devet tvrtaka (čiji su radnici članovi Sindikata Energetike, kemije i nemetala) od studenog prošle godine do danas otpušteno je 1.957 radnika, što je gotovo polovica od svih radnika zaposlenih u tim poduzećima.

Danas je Vladine antirecesijske mjere prokomentirala i Hrvatska udruga sindikata koja pozdravlja Vladin paket, ali i upozorila na pogubnost odlaganja primjene mjera koja 'svakim danom nečinjenja onemogućuje hrvatskim građanima i gospodarstvu nužnu prilagodbu na surove uvjete recesije'.