LJUBO JURČIĆ:

Retorika Lalovca oko švicarca je samo stvaranje atmosfere

18.11.2015 u 11:41

Bionic
Reading

Gost emisije Novi dan na N1 televiziji u srijedu bio je ekonomist i predsjednik Novog vala - stranke razvoja, Ljubo Jurčić. Govorio je pregovorima Mosta oko formiranja Vlade, problematici kredita u švicarskim francima i politici Hrvatske narodne banke

Upitan koliko su zahjevi Mosta realni, Jurčić je odgovorio: 'Nismo nažalost ništa novo čuli, ni jednu reformu. Očito je da su to ljudi koji nisu u toj problematici, nego su slušali javnost što bi sve trebalo, no to nije nikakva reforme, samo nabrajaju što treba, a trebalo bi prije svega povećati proizvodnju. Kod nas su plaće najmanje u Europi, a mi tražimo smanjenja, najmanja je i potrošnja, a mi idemo prema smanjenju'.

Rekao je da otpuštanje čitave javne uprave neće uzorati niti jednu novu njivu.

Na pitanje o izjavama ministra financija Borisa Lalovca da je iznenađen ponašanjem banaka, koje su nakon konverzije kredita iz 'švicarca' u eure, velikom broju korisnika zapravo povećale rate zbog povećanja kamata, kaže da je 'njegova retorika više stvaranje atmosfere.'

Podsjećamo, Lalovac u utorak je najavio i da će s guvernerom Borisom Vujčićem razgovarati o povijesti kamatnih stopa, jer su ‘neprihvatljivo visoke’.

‘HNB može prekontrolirati zašto je ona sama odgovorna, i jesu li banke radile prema dozvolama i propisima’, rekao je Jurčić, koji smatra da su banke ipak u prednosti.

‘Poslovne banke su najobrazovanije, imaju stručnjake i financijere koji su to držali u okvirima propisa HNB-a. To će biti pritisak na banke’, smatra Jurčić, no napominje da se totalno narušila funkcija novca i kamata, te naglasio da o tome nema ni riječi u razgovorima između potencijalnih stranaka koje žele formirati iduću Vladu.

‘Novac i kamate su ključne u suverenitetu svake države’, rekao je i naglasio kako nitko od vodećih stranaka ne raspravlja o tome.