USPOREDBE SA 2019.

Rekordi na svakom koraku: Prvi srpanjski vikend pokazuje da je pred Hrvatskom odlična turistička sezona

03.07.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Prvi srpanjski vikend pokazuje da je pred Hrvatskom odlična turistička sezona koja će, čini se, nadmašiti i rekordne rezultate iz pretpandemijske 2019. godine. Na obali boravi oko 650 tisuća turista, a Hrvatske autoceste do sada su naplatile cestarinu za više od 27 i pol milijuna vozila, oko dva milijuna više nego 2019., izvještava HRT

'Trenutno nema onakvih kilometarskih redova kakve smo imali prilike gledati jučer, posebno u jutarnjim satima. Ovdje na naplatnoj postaji Lučko nema dužih čekanja u jednom i drugom smjeru. Promet je pojačan izmeću naplatne postaje Lučko i čvora Bosiljevo, no sve teče u najboljem redu. Već u popodnevnim satima se mogu očekivati neki zastoji u prometu posebno na autocesti A1 u smjeru mora, pred naplatnim postajama i ispred turističkih središta.Najnoviji podaci govore kako polako dostižemo slavnu 2019. godinu. Ovaj petak ulasci na auto put u Lučkom su bili bolji za 11 posto u odnosu na 2019. Jučer je kroz naplatnu postaju Lučko prošlo više od 35 tisuća vozila, a danas je do 11 sati prošlo 17 tisuća vozila', izvijestila je za Dnevnik HTV-a Iva Vukadin.

Otok Krk, najposjećenije kvarnersko odredište, već je u lipnju zabilježio bolje rezultate nego 2019., a jednakim tempom nastavlja i u srpnju, jer dio turista na otok dolazi čak dvaput. Ove godine ostvareno je 350 tisuća noćenja, a gotovo 200 tisuća u kampovima. Na Krčkom mostu i danas se očekuju gužve, i to u oba smjera.

  • +27
Vrućine na splitskim plažama Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Hrvatska nije daleko od Njemačke pa možemo doći automobilom. Volim ovu zemlju, ljudi su ljubazni', govori turist iz Njemačke. U lipnju je ostvaren veći promet nego 2019., a porast broja dolazaka nastavio se i prvog srpanjskog vikenda. Gužve su od ranoga jutra. Od petka do kraja današnjeg dana kroz zračnu luku proći će 23 tisuće putnika. Prema procjenama, zadarska Zračna luka sezonu će završiti s 15 do 20 posto većim prometom nego prije tri godine.

'Stari grad i more su prekrasni. Skočili smo u more kako bismo se rashladili. Sve je prelijepo', govori turistkinja. 'Išli smo u Zadar u na Ugljan. Jedrili smo i obišli male otoke. Bilo je savršeno. Voda je tako čista, kao da je iz bazena', oduševljena je.

'Danas očekujemo 7 i pol tisuća putnika, a kroz vikend od petka do nedjelje 23 tisuće sa 95 zrakoplova. Ovo je trenutno najbolji vikend, ali očekujemo da će idući biti još bolji, tako da kraj 7. mjeseca i početak 8. bi trebali biti rekordni', istaknuo je Ivan Skelin, rukovoditelj Prometno-operativnog sektora Zračne luke Zadar.