MINISTARSTVO FINANCIJA

Refinanciran veliki trezorski zapis uz kamatu od 0,1 posto

03.05.2022 u 13:52

Bionic
Reading

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 1,04 milijarde eura vrijedne trezorske zapise, što je za gotovo 200 milijuna eura manje od planiranoga, a plasirani su uz kamatnu stopu od 0,1 posto, što je više nego lani, kada su bili izdani uz negativnu kamatnu stopu.

Ususret dospijeću trezorskog zapisa u vrijednosti 1,2 milijardi eura, Ministarstvo je na upis ponudilo trezorske zapise u istoj vrijednosti.

Financijske institucije, pak, podastrle su ponude vrijedne 1,39 milijardi eura, a Ministarstvo financija je prihvatilo ponude u iznosu 1,04 milijarde.

Ti su eurski trezorski zapisi izdani s rokom dospijeća od godinu dana, uz kamatnu stopu od 0,10 posto, što je više nego lani, kada je izdano 1,2 milijarde eura na godinu dana uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto, što znači da su financijske institucije ustvari plaćale državnoj riznici da bi mogle držati novac u trezorcima.

Najnovijim izdanjem "čisto" eurskih trezorskih zapisa, Ministarstvo financija refinancira trezorski zapis u eurima vrijednosti 1,2 milijarde eura, koji "vuče" još od prošle financijske krize.

Uz istovremeno dospijeće trezorca od 1,2 milijarde eura, saldo upisanih trezorskih zapisa sada se smanjuje za 164,65 milijuna eura, na 1,04 milijarde eura, napominju iz Ministarstva financija.

Sljedeću aukciju trezorskih zapisa najavljuju za 17. svibnja putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS).