CIJENA DEMOKRACIJE

Referendum će koštati 70 milijuna kuna

Bionic
Reading

Ako peticijom prikupe 10 posto glasova birača, sindikati mogu očekivati raspisivanje referenduma najranije u kolovozu ili najkasnije u rujnu. Na temelju troška posljednjih predsjedničkih izbora procjena je da će referendum koštati oko 70 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik

Najveći dio troškova odnosi se na tiskanje glasačkih listića, glasačke odbore te informatičku podršku. Prema Zakonu o referendumu i Ustavu, Hrvatski sabor mora u roku 30 dana od dostave potpisa raspisati referendum, a od objave te odluke do dana održavanja referenduma ne smije proći manje od 20 niti više od 40 dana. To znači da bismo referendum najranije mogli očekivati u kolovozu ili najkasnije početkom rujna.

'Uz poštivanje zakonske regulative, referendum se neće održati do rujna', rekao je za Poslovni dnevnik Goran Čular, politički analitičar.

Josip Leko (SDP), potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, smatra pak da se ne smije odugovlačiti s datumom održavanja referenduma ako sindikati prikupe 10 posto potpisa ukupnoga biračkog tijela.

Iako su neki sugovornici Poslovnog dnevnika isticali kako Sabor ima i mogućnost da u roku 30 dana od Ustavnog suda zatraži da se utvrdi je li referendumsko pitanje, odnosno sindikalna peticija u skladu s Ustavom i Zakonom, ta je mogućnost još 2006. proglašena neustavnom.

'To se prema mojoj procjeni ne bi smjelo dogoditi jer bi to bila politička manipulacija Ustavom, Ustavnim sudom i vremenom i to par excellence. Ako se za referendum odluči 10 posto biračkog tijela, to je jasna poruka Vladi o želji naroda', kazao je Leko.