PRIJETE I OTKAZI

RBA smanjuje plaće menadžerima

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 05.03.2009 13:57
  • Objavljeno 05.03.2009 u 13:00
menadžer

menadžer

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Raiffeisen Bank Austrija prva je među velikim bankama u okviru mjera štednje najavila i smanjenje plaća menadžerima. Menadžmentu banke i grupe plaće su smanjene za pet posto, dok su primanja ostalih zaposlenika zamrznuta na dosadašnjoj razini

Predsjednik Uprave RBA Zdenko Adrović ovih je dana uputio pismo zaposlenicima banke u kojem ih obavještava da su menadžmentu banke i grupe plaće smanjene za pet posto te da to možda neće biti dovoljno za 'prilagodbu u kriznim uvjetima', nagovješćujući tako i dodatne uštede.

Zaposlenicima je najavljeno formiranje internog tržišta rada, što podrazumijeva otpuštanje određenog broja djelatnika, ali i novo zapošljavanje u svrhu optimizacije i fleksibilnosti poslovne organizacije. U 2009. godini zaposlit će se manje djelatnika nego prijašnjih godina jer će se nastojati prethodno optimalno upotrijebiti svi interni ljudski resursi za popunu novih radnih mjesta koja će nastati daljnjim širenjem mreže poslovnica i restrukturiranjem poslovanja.

Osim plana restrukturiranja poslovanja, pripremljen je i snažan program rezanja troškova na svim razinama koji je podijeljen na takozvane velike, srednje i male uštede. Program malih ušteda odnosi se na restriktivnije korištenje nužnih sredstava za rad (službena vozila, komunikacijska oprema i tako dalje), energenata i potrošnog materijala svih vrsta.

Adrović je u intervjuu mjesečniku Banka rekao da je RBA u prošloj godini ostvarila povrat na kapitala od 9,3 posto naglasivši da je profitabilnost bankarskog sustava u Hrvatskoj među nižima u Europi. 'Bankarski sustav u Hrvatskoj je na kritičnoj razini profitabilnosti koja nas može dovesti u opasnost da nitko na ovo područje ne želi ući s novim kapitalom', upozorava predsjednik Uprave RBA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi