RAČUNALNE PREVARE

RBA, Konzum i Croatia Airlines upozoravaju: 'Ne nasjedajte na lažne objave i nagradne igre!'

  • Autor: B.R.
  • Zadnja izmjena 13.09.2019 11:40
  • Objavljeno 13.09.2019 u 11:40
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Rudenko / Alamy

Lažne poruke e-pošte, nagradne igre koje to nisu te promocije i akcije koje jedino za cilj imaju pokupiti vaše osobne podatke ili podatke banovnih kartica nagnale su tri kompanije da reagiraju važnim obavjestima

Nakon što je svojom objavom Konzum upozorio kupce da ne nasjedaju na lažne objave o kuponima koje dijele na društvenim mrežama sličnim obavijestima oglasili su se iz Croatia Airlinesa i Raiffeisen banke.

Kako je objavio Konzum na svojim stranicama, navedene stranice nose sličan naziv te povodom rođendana nude kunske kupone. Korisnici društvenih mreža mogu vidjeti da se radi o lažnim kuponima od po 1000 kuna.

Iz Konzuma korisnike mole za oprez, te ih upozoravaju da nikako ne šalju svoje osobne podatke organizatorima tih igara, ne ispunjavaju navedene ankete, te da ovu informaciju podijele s prijateljima na društvenim mrežama.

Raiffeisen banka na svojim službenim internetskim stranicama upozorava klijente da ne otvaraju e-mailove naslova 'Swift potvrdni dokument o deviznoj transakciji' naizgled poslanih s adrese info@rba.hr.

'Poštovani klijenti,

želimo vas upozoriti kako su primijećeni maliciozni e-mailovi koji su naizgled poslani s adrese info@rba.hr s naslovom „Swift potvrdni dokument o deviznoj transakciji“ i potencijalno malicioznim sadržajem i privitkom. Ovim putem naglašavamo da navedeni e-mailovi nisu poslani od strane Raiffeisenbank Austria d.d. te vas molimo da privitke iz mailova koji odgovaraju ovom opisu ne otvarate.

Također, želimo istaknuti da kontakt i web adresa koja se navodi u navedenom malicioznom mailu (www.raiffeisenbank.hr) ne postoji. Unatoč sličnosti, važno je voditi računa da je riječ o dvije različite adrese.

Želimo podsjetiti, da RBA banka od svojih korisnika nikada neće slati SWIFT potvrde mailom kao niti tražiti pristupne podatke, podatke o računima, kartičnim podacima niti ikakve osobne podatke elektroničkom poštom, telefonom, SMS porukama i sličnim kanalima.

Još vas jednom podsjećamo da ne otkrivate vaše podatke te u slučaju da mail navedenog sadržaja primite, isti izbrišete iz svoje elektroničke pošte. Ukoliko niste sigurni radi li se o lažnom e-mailu molimo kontaktirajte RBA kontaktni centar na 072 62 62 62 ili za pozive iz inozemstva na broj +385 1 659 15622', stoji u objavi iz Raiffeisena.

Na službenom profilu Croatia Airlinesa stoji u objavi:

'VAŽNA OBAVIJEST

Nastavno na pristigle upite, želimo obavijestiti sve zainteresirane korisnike da Croatia Airlines NE provodi nagradnu igru/anketu na stranici "croatiaairlines.monster," niti poklanja nagradne karte. Croatia Airlines nije vlasnik navedene domene, ne održava tu web stranicu, niti je na bilo koji način povezana s istom.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!