RAZGOVARAMO O RJEŠENJU'

RAZGOVARAMO O RJEŠENJU'

27.01.2017 u 16:58

Bionic
Reading

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek nada se dogovoru s Hrvatskom o dugovima koperskog Cimosa DAB-u do kraja siječnja odnosno utorka, prenosi u petak slovenska novinska agencija STA

Prema Počivalšekovim riječima, do utorka kada istječe rok za sporazum s hrvatskom stranom, moguće je doći do rješenja i on u tom pogledu ostaje optimist. 'U korektnom smo kontaktu s hrvatskim predstavnicima i razgovaramo o rješenju', kazao je Počivalšek, a prenio STA.

On je tako komentirao navode nekih slovenskih medija da su pregovori propali i da će Cimos zato završiti u stečaju, jer je talijanski investitor, fond Palladio Finanziaria, odustao od kupoprodajnog ugovora. Investitor Palladio Finanziaria u četvrtak je 'lošu banku', jednu od suvlasnica Cimosa, obavijestio da će se iz povući iz kupoprodajnog ugovora, ako se dogovor o vansudskoj nagodbi između Slovenije i Hrvatske oko Cimosova dugovanja ne postigne do kraja siječnja tj. do utorka.

Hrvatski i slovenski mediji ovih dana donose da je slovenska strana Zagrebu poslala prijedlog o vansudskoj nagodbi i isplati 5 milijuna eura, što je više nego što je nudila ranije, za dug Cimosa prema Riječkoj banci čija je glavnica oko 20 milijuna eura.

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić u četvrtak je potvrdio da je iz Slovenije došla nova ponuda, ali da ona još ne ispunjava zahtjeve hrvatske strane. Već zaključen kupoprodajni ugovor, po kojemu bi talijanski investitor za Cimos platio 100.000 eura i preuzeo njegove dugove prema bankama, ne može se realizirati zbog tužbe hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) protiv Cimosa. Koperskoj tvrtci početkom 2016. godine zagrebački Trgovački sud izdao je privremenu zabranu raspolaganja imovinom u Hrvatskoj zbog duga bivšoj Riječkoj banci većeg od 20 milijuna eura, ali se Cimos žalio.

Odluka o blokadi Cimosove imovine u njegovim tvrtkama u Roču i Buzetu donesena je poslije podnošenja tužbe zbog neplaćenog duga koji je od bivše Riječke banke preuzeo DAB. Cimos ima nešto više od 7.000 zaposlenih. Proizvodi dijelove za autoindustriju i ima podružnice u više država u regiji, pa tako i u Hrvatskoj.