ZDRAVKO mARIĆ:

'Razdoblje povijesno najnižih referentnih kamatnih stopa približava se kraju'

10.07.2017 u 21:05

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je za središnji Dnevnik HRT-a da je MMF došao u Dubrovnik u partnerskom odnosu prema državama srednjoistočne Europe kako bi pomogao svojim savjetima - da se što prije pojača gospodarski rast i napravi proces konvergencije prema državama gospodarski razvijenijim od ove regije. 'To je misija o kojoj smo guverner Boris Vujčić i ja razgovarali s Christine Lagarde, glavnom direktoricom MMF-a, koja dobro poznaje situaciju u ovoj regiji', rekao je Marić

U Dubrovniku, gdje se održava konferencija 'Ubrzavanje realne konvergencije u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi - uloga upravljanja i institucija', sa šeficom MMF-a Christine Lagarde sastao se i premijer Andrej Plenković. Sugovornici su se složili da je važno nastaviti s provođenjem racionalne politike u upravljanju javnim financijama, što je jedan od preduvjeta za pristupanje eurozoni i uvođenju eura.

Andrej Plenković i Christine Lagarde Izvor: Cropix / Autor: Niksa Duper / CROPIX

Na pitanje HRT-a što treba učiniti da bi se ubrzao rast od 2,5 posto ili 3 posto, ministar Marić kazao je da je odgovor kratak - nastavak provedbe strukturnih reformi. 

'Samo su to mjere koje mogu pojačati potencijalni gospodarski rast. Hrvatska danas ima stopu rasta nešto od preko 3 posto što je dobro nakon šest i pol godina recesije. To je stopa koja je počela generirati radna mjesta i to je ono što mi najviše i trebamo. Sigurno je da svi želimo kudikamo više stope rasta koje će generirati i više stope zaposlenosti', dodao je. 

'Podržat ćemo svaki prijedlog koji vodi boljitku hrvatskih građana. Mislim da naša centralna banka ima jednu proaktivniju ulogu u smislu određenih preporuka, ukazivanje na potencijalne rizike i opasnosti', izjavio je Marić osvrćući se na prijedlog guvernera Vujčića da se sve banke obvežu da će omogućiti građanima pretvaranje kredita u kunske. 

'Razdoblje povijesno najnižih referentnih kamatnih stopa približava se kraju. Na nama je da učinimo sve da bi se taj efekt rasta kamatnih stopa, koji neće preko noći biti tako velik, bude čim manje osjetljiv za državni proračun, poduzetnike, sve građane', izjavio je između ostalog ministar financija.