TRŽIŠTE KAPITALA

Rastu cijene hrvatskih obveznica

10.08.2016 u 09:14

Bionic
Reading

Jučerašnji dan na domaćem obvezničkom tržištu prošao je mirno u znaku 1,5 milijardi eura izdanja eurskih trezorskih zapisa s dospijećem za 455 dana, ističe se u analizi Raiffaisen banke

Na Zagrebačkoj burzi ukupan je prijavljeni promet državnim izdanjima iznosio 12,7 milijuna kuna te se u cijelosti odnosio na kunske obveznice dospijeća 2026.

Na stranim tržištima također je protekao miran dan što se tiče trgovanja obveznicama. Prinos na 10-godišnji američki Treasury se spustio na 1,54 posto (-5bb). Na europskom obvezničkom tržištu prinos na njemački Bund dan je završio na razini od -0,08 posto (-1bb).

Obveznice europske periferije bilježe rast cijena odnosno sužavanje spreadova. Mnogi investitori se okreću prema obveznicama EU periferije, uključujući i hrvatska izdanja, zbog relativno atraktivnog prinosa koje nude pri čemu nemaju tolike troškove valutne zaštite kao što je slučaj s američkim obveznicama.

Hrvatske euroobveznice nastavljaju svoj pozitivan trend pri čemu su eurska izdanja dan završila u plusu uz rast cijena za 1 posto, dok je cijena dolarskih euroobveznica porasla za 0,7 posto.