statistički podaci

Raste broj stečajeva u građevinarstvu i modnoj industriji

19.04.2023 u 17:58

Bionic
Reading

Njemački sudovi zaprimili su u ožujku 13,2 posto više zahtjeva tvrtki za pokretanjem stečaja nego u veljači, pokazali su u srijedu preliminarni podaci statističkog ureda

U veljači njihov je broj na mjesečnoj razini porastao za 10,8 posto, objavio je Destatis.

Statističari napominju da se postupci uvrštavaju u statistiku tek nakon prve odluke stečajnog suda, što znači da je u brojnim slučajevima zahtjev podnesen otprilike tri mjeseca ranije.

Konačne brojke o stečajevima dostupne su samo za siječanj, naglašavaju.

Njemački sudovi izvijestili su da je u siječnju podnesen 1.271 zahtjev za objavu stečaja tvrtke, što je za 20,2 posto više nego u siječnju prošle godine. U prosincu bilo ih je 19,7 posto više nego u istom mjesecu godine ranije, objavio je Destatis.

Sudovi procjenjuju da će vjerojatna potraživanja vjerovnika iznositi gotovo 2,3 milijarde eura. U siječnju 2022. procjene su se kretale nešto iznad 1,4 milijarde eura, pokazuje Destatisovo izvješće.

Najviše stečajeva tvrtki u siječnju zabilježeno je u građevinskom sektoru, njih 246, što je 19,4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Slijedi trgovina s 204 stečaja, za 27,5 posto više nego prije godinu dana.

U posljednjih nekoliko godina broj stečajeva tvrtki bio je na niskoj razini zahvaljujući državnim potporama i djelomičnoj obustavi obveze pokretanja stečaja, unatoč koronavirusu i energetskoj krizi.

Povećanje broja stečajeva u korporativnom sektoru "pokazuje normalizaciju situacije (...) u dugoročnoj usporedbi", pojasnio je predsjednik stručne udruge stečajnih upravitelja Christoph Niering.

Veći broj stečajeva kompanija u određenim sektorima, trenutno u građevinarstvu i modnoj industriji, još ne signalizira dugoročno pogoršanje stanja u gospodarstvu u cjelini, naglasio je Niering.