RIJEČ STRUČNJAKA

Tržište se hladi: Raste razlika između traženih i realiziranih cijena nekretnina

11.10.2022 u 20:58

Bionic
Reading

Predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama Dubravko Ranilović iz Hrvatske gospodarske komore kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako se ne može predvidjeti hoće li cijene nekretnina pasti, stagnirati ili se možda čak povećati.

"Nije realno za očekivati da će cijene pasti za dvadeset posto" - Nema čarobnog štapića, ali nekakvi trendovi u smislu dizanja kamata, da bi se obuzdala inflacija, ide u tom smjeru, da bi se trebao usporiti rast tržišta, poručio je. Dodao je kako nije realno za očekivati da će cijene iduće godine pasti za čak dvadeset posto. Kada i stane tržište, trebat će još proći godine kako bi cijene pale, posebno tražene cijene.

Svaki treći kupac u Hrvatskoj je stranac Prema podacima Ekonomskog instituta i Ministarstva graditeljstva prošle godine se prodalo trideset posto više nekretnina, nego 2020. godine. Ranilović je istaknuo da treba uzeti u obzira da je 2020. godina bila potresna godina, posebice u Zagrebu, stoga na 2021. treba gledati kao referentnu 2019.

- To je porast prometa oko deset do petnaest posto ovisno gdje. Hrvatska je vrlo polarizirana u tržištima. Grad Zagreb, Petrinja i Sisak imali su situaciju potresa, dok je priobalje pod bitnim utjecajem tržišta, odnosno, tržište je pod bitnim utjecajem stranaca. Svaki treći kupac u Hrvatskoj je stranac. Dok za kontinent i za ruralna područja vrijede drugi uvjeti, rekao je Ranilović za Dnevnik HRT-a.

Tražene cijene nisu realne u odnosu na ono što se realizira

Zato treba biti oprezan i ne treba komunicirati s traženim cijenama i treba svako tržište promatrati odvojeno.

Novogradnja, Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama istaknuo je kako stranci dosta ulažu u turističke nekretnine, te Hrvatska mora početi jačati ruralni dio.

Stranci su u nekim općinama stopostotni kupci nekretnina, tako da i to utječe na tržište nekretnina, pa i samu cijenu.

Novogradnja je također dosta poskupjela, posebice u Zagrebu. Razlika između tražene cijene i realizirane cijene, prošle godine iznosila je desetak posto.

- Sada je premašila deset posto i približava se dvanaest posto. Znači, ipak nam ukazuje da tražene cijene nisu toliko realne u odnosu na ono što se realizira, dodao je Ranilović.

Građani moraju biti odgovorni kada ulaze u posao s nekretninama, trebali bi angažirati legalne agencije i birati s kime žele raditi kako bi bili sigurni pri kupnji nekretnine.