ODOBREN PRVI KREDIT

Ramljak: Vodim borbu na tri-četiri fronte za spas Agrokora

Bionic
Reading

Ante Ramljak, državni povjernik za restrukturiranje Agrokora rekao je u četvrtak kako je Agrokor dobio bankarski kredit kojim će se isplatiti dio dobavljača koji već mjesecima nisu vidjeli kune

'Potpisali smo kreditni ugovor s četiri banke od 80 milijuna eura s kamatom od 4,97 posto na 15 mjeseci', rekao je Ramljak. 

Dodao je kako je već dan nalog da se novac pusti u sustav Agrokora te već sutra kreću plaćanja dobavljača Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i ostalih. Novac će naprije dobiti mali i srednji dobavljači, te OPG-ovi kojima već mjesecima ništa nije plaćeno, dodao je. 

'Mislim da smo napravili veliku stvar. Sve plaće su isplaćene. Ovaj uzbudljiv tjedan je završio vrlo dobrim rezultatom', rekao je Ramljak. 

Upitan kako komentira donošenje 'lex Mercatora' u Sloveniji, Ramljak je rekao kako pozdravlja takav zakon i ne vidi problem u tome da Slovenija imenuje povjerenika koji će pratiti poslovanje Mercatora. 

'U kontaktu sam s upravom Mercatora i nije bilo nikakvih plaćanja ili uzimanja likvidnosti od te tvrtke', zaključio je. 

Ramljak je najavio kako od sljedećeg utorka kreću pregovori s bankama oko novog kreditnog ugovora.  Za potrebe kratkoročne financijske stabilnosti koncerna trebat će još najmanje dodatnih 70 milijuna eura.

U tim pregovorima sudjelovat će i ruska Sberbank koja je u srijedu poslala poruku kako će pomoći Agrokoru jedino ako joj se stabilizacijski kredit od 100 milijuna eura, odobren ranije ove godine, bude tretirao kao najstarija tražbina. Status najstarije tražbine znači prvenstvo u naplati.

'Pregovarat ćemo sa Sberbank, ali to ne znači da ćemo prihvatiti njihove uvjete. Nama se svaki dan javljaju novi zainteresirani koji bi kreditirali koncern', rekao je Ramljak.

Istaknuo je kako istovremeno vodi borbu na tri – četiri fronte.

'Moramo uspostaviti smirenost sustava, da ljudi počnu normalno raditi, da se police Konzuma pune, s druge strane krećemo u analizu profitabilnosti svih kompanija unutar koncerna, a nastavljamo i s osiguranjem dodatnih financijskih sredstava za normalno funkcioniranje sustava', izjavio je vladin povjerenik.

Podsjetimo, Agrokor je u četvrtak popodne objavio kako su puštene plaće svim zaposlenicima. Pred novinare je stao i Mario Henjak, direktor Sberbanka koji je pojasnio da traži da se novac vrati najprije toj banci, jer je ona prije mjesec dana Agrokoru posudila sto milijuna eura za plaće, dobavljače i poreze. 

To je, kaže, dalo tvrtci priliku za predah i stabilizaciju te je taj kredit bio prvi korak prema zakonu o izvanrednoj upravi koji je sada na snazi.