HRVATSKA STVARNOST

Radnici Bel-drena mjesecima rade bez plaće

04.02.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Bel-dren u Slatini, pogon za preradu drveta, novi je slučaj hrvatske stvarnosti u kojoj radnici za svoj rad mjesecima ne primaju plaće. Nekima nije isplaćivana od lipnja prošle godine, a zadnju su dobili u studenome 2012. Ogorčeno cijelom situacijom, četrnaest je radnika, od ukupno četrdesetak zaposlenih, rukovodstvu zaprijetilo obustavom rada, a ako plaće ne bude ni u idućih nekoliko dana – i tužbom Državnom odvjetništvu

Dobili su podatak da im je jedna od minimalno dvije uvjetovane plaće navodno uplaćena u petak navečer, međutim kako im preko vikenda nije bilo moguće provjeriti je li se taj novac našao i na njihovim računima, konačnu će odluku o svemu donijeti tijekom današnjeg dana.

'Imam dvoje odrasle djece, suprug je nedavno ostao bez posla pa možete misliti kako mi je. Snalazimo se svakako, a ponajviše nam pomažu roditelji. U firmi svatko radi sve, ljudima nije lako, a agonija s isplatama plaća traje već dulje vrijeme. Neki među nama imaju školarce, supružnici im nemaju primanja, a još žive kao podstanari i otplaćuju kredit', rekla je jedna radnica Bel-drena. Firma joj, kaže, nije isplatila ukupno sedam plaća. Zadnja joj je uplaćena 29. studenoga prošle godine. Još nekolicina radnika ima iste probleme, a neki, za slučaj da firma ne može dalje, priželjkuju izvanredni otkaz. Tako bi bar mogli ostvariti neka prava sa Zavoda za zapošljavanje

Mario Bočkaj, direktor slatinskog Bel–drena, kaže da je ovih dana digao kredit i na račune radnika u petak uplatio 120 tisuća kuna. Drugi dio planiranog iznosa uslijedit će za desetak dana.

'Razumijem ogorčenost radnika, ali imamo problema s likvidnošću, kupci nam kasne s isplatama i zbog toga su plaće u zadnje vrijeme kasnile. Ovih dana ugovorili smo jednu pošiljku proizvoda za Kinu, a dogovoren je i dobar posao s jednom argentinskom tvrtkom pa se nadamo da će poslovanje uskoro krenuti nabolje', kaže.

Prije četiri godine ova je slatinska tvornica izgorjela u požaru i otada se nisu oporavili. Unatoč tome nastavili su s proizvodnjom i nisu otpustili nijednog radnika. Inače, Bel-dren proizvodi drvene podove i kuhinjske radne ploče. Posluju sa zemljama cijele Europske unije, a najveće prihode u narednom razdoblju očekuju s argentinskog i kineskog područja.