PROIZVODNJA ILI STEČAJ

Radeljak i Gobac u ratu za BBS

BBS

BBS

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

U borbu za varaždinsku tvrtku pred stečajem uključila su se dva velika i utjecajna igrača, obojica s obećanjima o nastavku proizvodnje nakon dvije godine blokade

Varaždinska tvrtka za prerađivanje PET ambalaže BBS, čija je vlasnica Barabara Bešenić zbog malverzacija završila u zatvoru, nakon višegodišnje blokade izgubila je i koncesiju za obavljanje djelatnosti, za što odbor vjerovnika predvođen Marijanom Purgarom i Vinkom Fostačem okrivljuje ministarstvo.

Dvojac koji je s Josipom Radeljakom Dikanom, čine se, postigao načelan dogovor o pokretanju proizvodnje u BBS-u optužuje državu da guranjem BBS-a u stečaj pogoduje Dravi International, tvrtki u vlasništvu Zorana Gopca, što ovaj opovrgava.

'Svi su vjerovnici, među kojima i Hypo Leasing te Varaždinska biskupija, dogovorili su ponovno pokretanje proizvodnje i reprogram dugova, predstavnik Ministarstva gospodarstva se protivio, a predstavnik Fonda za zaštitu okoliša ostao je suzdržan. Kada smo pitali predstavnika Ministarstva zašto se protivi, rekao je da je dobio takav nalog', izjavio je za Business.hr Vinko Fostač, predsjednik Odbora vjerovnika.

Iz Ministarstva zaštite okoliša opovrgavaju Fostača tvrdeći da nisu uključeni u stečajni postupak nad BBS-om i ne mogu biti odgovorni za sudbinu tvrtke.

No Fond za zaštitu okoliša uvjetuje ponovno pokretanje proizvodnje, odnosno isporuku sirovine za proizvodnju, samo ako mu se plati osam milijuna kuna duga.


'To je suprotno Zakonu o stečaju jer se time izdvaja od drugih vjerovnika i traži da se njega isplati prije ostalih', navodi Vinko Fostač.

'Država je na određeni način ključni igrač putem Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša, a sve kako bi se pogodovalo tvrtki Drava International koja već dvije godine ima monopol', navodi Purgar te dodaje da je predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj i zapošljavanje bio bivši ministar financija Ivan Šuker kojeg su mediji povezivali sa suvlasnikom Drave International Zoranom Gopcem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!